“Βασικός στόχος” της υπόθεσης Panama Papers είναι ο Βλάντιμιρ Πούτιν, τουλάχιστον έτσι υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, λέγοντας παράλληλα πως οι αποκαλύψεις της δημοσιογραφική έρευνα της διεθνούς κοινοπραξίας ερευνητών δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), αποτελεί προϊόν «πλαστών στοιχείων» που στόχο έχουν «να αποσταθεροποιήσουν» τη Ρωσία.
«Ο Πούτιν, η Ρωσία, η χώρα μας, η σταθερότητά μας, οι προσεχείς εκλογές είναι ο κύριος στόχος. Ο στόχος είναι η αποσταθεροποίηση» της χώρας, είπε ο Βλάντιμιρ Πέσκοφ εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει «τίποτε συγκεκριμένο ή καινούργιο» ως προς τον πρόεδρο της Ρωσίας στην έρευνα αυτή η οποία, κατά τη γνώμη του, πραγματοποιήθηκε από «πρώην πράκτορες της CIA ή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».
«Την ξέρουμε καλά αυτήν την αυτοαποκαλούμενη δημοσιογραφική κοινότητα. Υπάρχουν πολλοί στους κόλπους της για τους οποίους η δημοσιογραφία δεν είναι η κύρια δραστηριότητα. Πολλοί είναι πρώην υπάλληλοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, της CIA και άλλων μυστικών υπηρεσιών», συμπληρώνει στις δηλώσεις του.
Πριν από έξι περίπου χρόνια, το όνομα του Βλάντιμιρ Πούτιν είχε έρθει και πάλι στην επιφάνεια αφού υπήρχαν υποψίες ότι ο Ρώσος πρόεδρος και ο περίγυρος του διαθέτουν αμύθητα ποσά σε φορολογικούς παραδείσους, έπειτα από τις αποκαλύψεις της ιστοσελίδας WikiLeaks όταν το 2010 διέρρευσε ο τεράστιος όγκος των αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των Panama Papers, το στενό περιβάλλον του προέδρου της Ρωσίας έχει συγκεντρώσει με την πάροδο των ετών εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Τα αρχεία αποκαλύπτουν ένα δίκτυο μυστικών offshore συναλλαγών και δανείων, ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οδηγεί κατευθείαν στον κλειστό κύκλο του Πούτιν.
Αν και το όνομά του δεν εμφανίζεται σε κάποιο από τα αρχεία, αποκαλύπτεται ότι οι φίλοι του έχουν κερδίσει εκατομμύρια από συναλλαγές που δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την «εποπτεία» του.
Ο στενός του φίλος Σεργκέι Ρολντίγκιν -ο οποίος μάλιστα φέρεται να έχει γνωρίσει στον Πούτιν την τωρινή του σύζυγο, Λουντμίλα- θεωρείται ότι λειτούργησε ως «βιτρίνα» για να αποκτηθούν μέσω του λογαριασμού του μεγάλα ποσοστά στη μεγαλύτερη εταιρεία οπτικοακουστικών υπηρεσιών της Ρωσίας, Video International, στην κρατική βιομηχανία παραγωγής φορτηγών Kamaz, το 3,2% της Bank Rossiya και το 15% της εταιρείας Raytar με έδρα την Κύπρο.
Ο ίδιος εμφανίζεται να κατέχει τουλάχιστον επτά υπεράκτιες εταιρείες στον Παναμά, στις Παρθένες Νήσους, στο Μπελίζ κ.α.
«Αυτή η Πουτινοφοβία στο εξωτερικό έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο που τελικά είναι ταμπού να πει κανείς κάτι καλό για τη Ρωσία, ή για πράξεις της Ρωσίας ή για ρωσικά επιτεύγματα. Αλλά είναι must να λέγονται κακά πράγματα, πολλά κακά πράγματα, και όταν υπάρχει κάτι να ειπωθεί τότε αποκρύπτεται. Αυτό είναι προφανές για εμάς», κατέληξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απευθυνόμενος στα αντανακλαστικά της ρωσικής κοινής γνώμης.