Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι αμμόλοφοι απειλούν να “καταπιούν” τον πλανήτη του Πολέμου των Άστρων

Οι αμμόλοφοι απειλούν να “καταπιούν” τον πλανήτη του Πολέμου των Άστρων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δυσάρεστα νέα για τους θαυμαστές του Πολέμου των Άστρων. Η τοποθεσία Ονγκ Τζμελ της Τυνησίας, γνωστή στους απανταχού φίλους του Πολέμου των Άστρων ως «πλανήτης Τατουίν», μιας και εκεί έγιναν τα γυρίσματα του πρώτου (τρίτου) επεισοδίου της αρχικής τριλογίας και πατρίδα του Λουκ Σκαϊγουόκερ, κινδυνεύει από τους αμμόλοφους που μετακινούνται κατά αρκετά μέτρα το χρόνο.

Το υπουργείο Τουρισμού της χώρας με τη βοήθεια αρκετών οργανώσεων πραγματοποιεί παγκόσμια εκστρατεία για τη διάσωσή του.

Τυνήσιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι στόχος της εκστρατείας «Σώστε τη Μος Έσπα», όπως ονομάζεται η πόλη-σκηνικό του φανταστικού πλανήτη, η οποία περιλαμβάνει και ένα διαστημοδρόμιο, είναι η συγκέντρωση περίπου 136.000 ευρώ.

Το ποσό θα χρησιμοποιηθεί σε πρώτη φάση για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί από τη μετακίνηση των αμμόλοφων.

«Η Μος Έσπα βρίσκεται σε μια περιοχή, όπου επικρατούν πολύ ισχυροί άνεμοι, και απειλείται από τους αμμόλοφους που μετακινούνται κατά περίπου 15 μέτρα το χρόνο. Ένας αμμόλοφος έχει ήδη θάψει το 10% του σκηνικού», δήλωσε ο Ναμπίλ Γκάσμι, εκπρόσωπος μιας από τις οργανώσεις που συμμετέχουν στην εκστρατεία, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. «Κατορθώσαμε να απομακρύνουμε 8.000 κυβικά μέτρα άμμου σε 12 ημέρες. Δυστυχώς, τμήμα του σκηνικού έχει ήδη καταρρεύσει».

Πρόσφατα, μια ομάδα φανατικών θαυμαστών του Star Wars ανέλαβε πρωτοβουλία να συλλέξει πόρους και να επισκεφθεί το σημείο για να αποκαταστήσει ορισμένες από τις φθορές που προκάλεσαν οι αμμόλοφοι και η έκθεση του σκηνικού στις αφιλόξενες συνθήκες της ερήμου, σε αυτή τη – σημαντική για την Τυνησία – τουριστική ατραξιόν.

Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ακόμη κι αν οι ζημιές αποκατασταθούν, η απομάκρυνση της άμμου αποτελεί προσωρινή λύση, η οποία απλώς θα δώσει πίστωση χρόνου στη Μος Έσπα για περίπου 8-10 χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια εξάλλου, ο πλανήτης Τατουίν έχει βρεθεί και στο μικροσκόπιο ερευνητών από την Τυνησία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι μελετούν τη μετακίνηση ενός τύπου αμμόλοφων που δημιουργούνται όταν ο άνεμος πνέει κατά κύριο λόγο από μία συγκεκριμένη διεύθυνση.

Όπως έγραφαν στην επιθεώρηση Geomorphology, ένας μεγάλος αμμόλοφος ήδη ακουμπάει τη Μος Έσπα και, χωρίς τη λήψη μέτρων, αναμένεται να την καταπιεί προτού συνεχίσει να μετακινείται αποκαλύπτοντας δυνητικά σοβαρές ζημιές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου και οι Polkar ξεσηκώνουν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – Το πάρτι της χρονιάς powered by Eurojackpot

Η καρδιά του παγκόσμιου σινεμά χτυπά από 31/10 στη Θεσσαλονίκη – Πρεμιέρα για το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με Χορηγό το Eurojackpot

Αλ. Τσίπρας: Ασφαλή, ομαλή και ΝΟΜΙΜΗ μετανάστευση – Ο διεθνής ρόλος των ΗΠΑ είναι ηγετικός, αλλά όχι κυρίαρχος

Ολοκαύτωμα: Η ταινία του Τζέρι Λιούις που δεν θα δεις ποτέ

Έλενα Πριοβόλου (Line Producer): «Μπορείς να φτάσεις όσο ψηλά ή και όσο χαμηλά αποφασίσεις»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr