Η Γερμανία δια του υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ φαίνεται ότι δίνει μεγάλη σημασία στο βαθμό ετοιμότητας των προσφύγων να ενταχθούν στη γερμανική κοινωνία.
Επιδιώκει, μάλιστα, μέσω νέας νομοθετικής ρύθμισης να συνδέσει τον χρόνο παραμονής με την επιτυχή ενσωμάτωση των προσφύγων στη χώρα, αναφέρει η Deutsche Welle.
Πιο συγκεκριμένα, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ σε συνέντευξη στο πρώτο πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης ARD, θέλει να εξαρτήσει την χορήγηση άδειας παραμονής αορίστου χρόνου στη χώρα με τον βαθμό ένταξης των προσφύγων στη γερμανική πραγματικότητα.
Με άλλα λόγια, κανείς πρόσφυγας δεν θα μπορεί να διαμένει περισσότερο από 3 χρόνια στη Γερμανία, εάν δεν μάθει τη γλώσσα και εάν δεν ολοκληρώσει με επιτυχία μαθήματα ενσωμάτωσης.
Επίσης, δεν θα μπορεί να αρνείται προτάσεις για εργασία. Αλλά και η επιλογή του τόπου διαμονής δεν θα επαφίεται στον πρόσφυγα.
Όπως δήλωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ, ο τόπος κατοικίας θα ορίζεται από το κράτος, δηλαδή το κράτος θα επιλέγει πού είναι καλό να μείνει και όχι ο ίδιος ο πρόσφυγας.
Με αυτό τον τρόπο θα αποφεύγεται η δημιουργία γκέτο σε μεγάλες πόλεις, όπως συμβαίνει στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι με τις γνωστές συνέπειες,
Αυτές είναι μερικές από τις ρυθμίσεις που ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών θέλει να συμπεριλάβει σε ένα νόμο περί ενσωμάτωσης των προσφύγων, τον οποίο σκοπεύει να καταθέσει το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Μάιο.
«Όχι μόνο να στηρίζουμε, αλλά και να απαιτούμε ενσωμάτωση»
Τα σχέδια ντε Μεζιέρ στηρίζει ο συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Σε συνέντευξη στην Bild της Δευτέρας ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι «δεν πρέπει μόνο να στηρίζουμε την ενσωμάτωση αλλά και να την απαιτούμε».
Ο Γκάμπριελ θέτει ως προϋπόθεση τη μεγάλη πρόσφορά σε μαθήματα γλώσσας και ενσωμάτωσης. Για την αποφυγή δημιουργίας δομών γκέτο ζητά να μην κατοικούν όλοι οι πρόσφυγες σε μεγάλες πόλεις και να εκπίπτει αυτή η υποχρέωση μόνο όταν ο πρόσφυγας είναι σε θέση να βρει μόνος του εργασία. Τότε θα μπορεί να επιλέγει την πόλη που θα διαμένει.
Αντίθετα το ο Σύνδεσμός Γερμανικών Συνδικάτων επικρίνει τα σχέδια αυτά. «Η επιθυμία για ενσωμάτωση των προσφύγων είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά της γερμανικής κυβέρνησης», δήλωσε η Ανελί Μπούντερμπαχ, μέλος του ΔΣ. «Την επιτυχημένη ένταξη δεν κατορθώνουμε με νομοθετικές τροποποιήσεις, επιπλέον κυρώσεις και περιορισμούς στον τόπο κατοικίας».