Διαβάστε σχετικά για Tζον Κέρι, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, Βλάντιμιρ Πούτιν, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κριμαία, Μαρία Ζαχάροβα, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Ρωσία,
Η Ρωσία δεν διαπραγματεύεται τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια των κυρώσεων κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει το Κρεμλίνο ξεκαθαρίζοντας πως η Μόσχα δεν κάνει πίσω.
“Δεν συζητάμε ούτε τα κριτήρια, ούτε τις προϋποθέσεις των κυρώσεων μας. Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ μας επέβαλαν δικές τους κυρώσεις πρώτοι ως εκ τούτου είναι δικό τους θέμα να τις λήξουν και όχι της Μόσχας” αναφέρει.
Την Πέμπτη παράλληλα η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ξεκαθάρισε πως οι κυρώσεις δεν συζητήθηκαν μεταξύ Κέρι και Πούτιν κατά τη συνάντηση τους.
Οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης επιδεινώθηκαν μετά το πραξικόπημα κατά του φιλορώσου Προέδρου της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς, που έφερε στην εξουσία μια ομάδα ακροδεξιών “φιλοευρωπαίων” και αυτό οδήγησε τη Μόσχα στην εισβολή και την προσάρτηση της Κριμαίας.
Το πραξικόπημα κατά του Γιανουκόβιτς ουσιαστικά ήταν η σπίθα που άναψε τη φωτιά καθώς ο Πούτιν είχε προειδοποιήσει τη Δύση να σεβαστεί τη συμφωνία Ρωσίας – ΗΠΑ κατά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, που παραβιάστηκε με την επέκταση του ΝΑΤΟ στις χώρες του τέως “Συμφώνου της Βαρσοβίας”.
Μετά την εισβολή στην Κριμαία, ΗΠΑ και ΕΕ επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία που απάντησε με αγροτικές κυρώσεις κατά των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην Ευρωπαϊκή οικονομία.