Διαβάστε σχετικά για Βομβιστική Επίθεση, Βρετανία, Βρυξέλλες, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ισλαμιστές, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Ντέιβιντ Κάμερον, Πρόσφυγες, Συνθήκη Σένγκεν, Τζιχαντιστές, Τρομοκρατία,
Η Βρετανία μπορεί να είναι ασφαλέστερη εάν ψηφίσει υπέρ της εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι θα έχει μεγαλύτερο έλεγχο επί της μετανάστευσης, δηλώνει ο Ρίτσαρντ Ντίερλαβ, πρώην επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας Πληροφοριών MI6.
Τα σχόλιά του, στον απόηχο των επιθέσεων στις Βρυξέλλες, έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είπε ότι σε έναν όλο και περισσότερο ασταθή κόσμο, η Βρετανία θα βρισκόταν σε ασθενέστερη θέση εάν αποχωρούσε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ρίτσαρντ Ντίερλαβ, αρχηγός του MI6 από το 1999 μέχρι το 2004, δηλώνει ότι η έξοδος της χώρας από την ΕΕ όχι μόνο δεν θα βλάψει σημαντικά την εθνική ασφάλεια, αλλά αντίθετα μπορεί να την ωφελήσει.
«Ανεξάρτητα από το αν κάποιος είναι ενθουσιώδης ευρωπαϊστής ή όχι, η αλήθεια για το Brexit από την άποψη της εθνικής ασφάλειας είναι ότι το κόστος για τη Βρετανία θα είναι χαμηλό», γράφει στο περιοδικό Prospect.
«Το Brexit θα φέρει δύο σημαντικά οφέλη στον τομέα της ασφάλειας: την ικανότητα να ξεφορτωθούμε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων…και ακόμη πιο σημαντικό, μεγαλύτερο έλεγχο επί της μετανάστευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο Ντίερλαβ θεωρεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δυσαρεστηθούν από μία έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θεωρεί ότι η σχέση με την Ουάσινγκτον θα αποκατασταθεί.
Τοποθετώντας τη Βρετανία σε ηγετική θέση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των Πληροφοριών και της Ασφάλειας, ο Ντίερλαβ θεωρεί ότι η έξοδος της χώρας θα πλήξει την εθνική ασφάλεια της Ένωσης.
«Η Ευρώπη θα είναι εν δυνάμει ο χαμένος στον τομέα της εθνικής ασφάλειας. Αλλά εάν υπάρξει Brexit, είναι βέβαιο ότι η Βρετανία θα έχει τη μεγαλοθυμία να μην υποχρεώσει τους Ευρωπαίους να πληρώσουν το κόστος», γράφει.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας της ΕΕ είναι «σουρωτήρια» που πρέπει «να συγχρονίζονται με τα βραδύτερα και τα πιο διάτρητα πλοία (κράτη)», γράφει.
Οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες έδωσαν νέα τροφή στον δημόσιο διάλογο για το Brexit, με τους υποστηρικτές της εξόδου να υποστηρίζουν ότι η πολιτική των ανοικτών συνόρων της Ένωσης επέτρεψε το μακελειό.