Σφηκοφωλιά τζιχαντιστών είναι το Βέλγιο, με το Ισλαμικό Κράτος να σημειώνει ρεκόρ μελών σε αναλογία πληθυσμού.
Η χώρα που φιλοξενεί την πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την έδρα του ΝΑΤΟ, είναι στην πραγματικότητα η πιο επικίνδυνη χώρα της Ευρώπης.
Μέσα στις ίδιες τις Βρυξέλλες η συνοικία Μολενμπέκ, στο κέντρο της πόλης, είναι το προπύργιο των τζιχαντιστών στην Ευρώπη, μια ανάσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Aν και τα παραπάνω είναι γνωστά σε όλους τους μηχανισμούς Ασφαλείας στην Ευρώπη (και όπως αποδείχτηκε με τον χειρότερο τρόπο μετά τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις), η εταιρία στατιστικών μελετών Statista σε συνεργασία με ειδικούς αναλυτές φέρνει πλέον και επίσημα το Βέλγιο στην πρώτη θέση των χωρών της ΕΕ που αποτελούν δεξαμενή για τζιχαντιστές του ΙSIS.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η εταιρία, στο Βέλγιο αντιστοιχούν 40 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο κατοίκους, κάτι που ανεβάζει το σύνολο των Βέλγων που πολεμούν στο πλευρό των τζιχαντιστών περίπου στους 500.
Αριθμός ιδιαίτερα εντυπωσιακός που δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος που επικρατεί στην χώρα.
Πιο κάτω στην λίστα βρίσκονται η Σουηδία, η Δανία και η Γαλλία με 32, 27 και 18 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο κατοίκους (στοιχείο που δείχνει ότι με βάση τον πληθυσμό της η Γαλλία έχει εξίσου μεγάλο αριθμό κατοίκων της που μάχονται μαζί με τους τζιχαντιστές).
Από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στην πρώτη θέση βρίσκεται η Βοσνία Ερζεγοβίνη με 92 πολίτες της ανά εκατομμύριο πληθυσμού και ακολουθούν το Κόσοβο και η Αλβανία με 83 και 46 αντίστοιχα.
Στις τρεις πρώτες θέσεις παγκοσμίως, σύμφωνα πάντα με την έρευνα που δημοσιεύει ο Indepented, βρίσκονται όπως αναμενόταν αραβικές χώρες, με την Ιορδανία, την Τυνισία και την Σαουδική Αραβία να συνεισφέρουν κατά 315, 280 και 107 τζιχαντιστές ανά εκατομμύριο των κατοίκων τους.
Στο Βέλγιο ζουν περίπου 400.000 μουσουλμάνοι.
Ο αριθμός των ακραίων στοιχείων φαντάζει εν πρώτοις αμελητέος. Ωστόσο γεγονός είναι ότι πολλοί μουσουλμάνοι, όπως και γενικότερα μετανάστες, μαστίζονται από την ανεργία.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία τα ποσοστά ανεργίας στο Βέλγιο είναι τρεις φορές υψηλότερα στα άτομα που προέρχονται και έχουν γεννηθεί σε χώρες εκτός ΕΕ.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει πολλάκις ασκήσει κριτική στο Βέλγιο για ελλιπή κοινωνική ενσωμάτωση μεταναστών.
Αυτά τα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα οδηγούν κατά συνέπεια πολλούς μουσουλμάνους να ριζοσπαστικοποιηθούν.