Διαβάστε σχετικά για Βόρεια Κορέα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κίνα, Νότια Κορέα, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ),
Η Κίνα είναι αντίθετη στην επιβολή μονομερών κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Πεκίνο, μετά την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων από τον ΟΗΕ, εξαιτίας της πυρηνικής δοκιμής της Πιονγιάνγκ τον Ιανουάριο, αλλά και της εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου, στις αρχές Φεβρουαρίου.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Λου Κανγκ έκανε σχετικές δηλώσεις στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Το εμπάργκο που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ κατά της Βόρειας Κορέας περιλαμβάνει την απαγόρευση εξαγωγής αμερικανικών προϊόντων προς την Πιονγιάνγκ. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι κρίνουν “αναποτελεσματική” την εφαρμογή οποιουδήποτε εμπάργκο κατά της Βόρειας Κορέας, χωρίς την ουσιαστική εφαρμογή του από την Κίνα. Το Πεκίνο είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός συνεργάτης της Βόρειας Κορέας.
Στο μεταξύ την Τετάρτη, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βόρειας Κορέας καταδίκασε τον Αμερικανό σπουδαστή Ότο Βάρμπιερ σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα με την κατηγορία των εγκλημάτων κατά του κράτους, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Ο Βάρμπιερ, σπουδαστής πανεπιστημίου στην αμερικανική πολιτεία της Βιρτζίνιας, συνελήφθη από τις αρχές ασφαλείας της Βόρειας Κορέας τον Ιανουάριο με την κατηγορία της κλοπής ενός αντικειμένου που περιείχε σλόγκαν προπαγάνδας για τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου, όπου και διέμενε στην Πιονγιάνγκ.
Στη συνέχεια, ο Αμερικανός σπουδαστής “ομολόγησε” τα εγκλήματά του κατά του κράτους της Βόρειας Κορέας.
Η Πιονγιάνγκ έχει και στο παρελθόν συλλάβει και καταδικάσει δυτικούς τουρίστες, ενώ συνήθως χρησιμοποιεί τις υποθέσεις αυτές, προκειμένου να προκαλέσει τις επισκέψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να σπάσει το καθεστώς διπλωματικής απομόνωσης, στο οποίο διαχρονικά έχει περιέλθει.