Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας από την ΕΕ και την Τουρκία στη διαχείριση του προσφυγικού, ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος του Συμβουλίου της ΕΕ, στόχος είναι η επίτευξη μιας «νομικά ισχυρής και εφαρμόσιμης» συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, επί τη βάσει των αρχών που υιοθετήθηκαν από τους 28 ηγέτες στις 7 Μαρτίου.
«Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να πούμε ότι ο στόχος είναι σαφής: θέλουμε μια συμφωνία με την Τουρκία. Αλλά δεν είναι εύκολο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι η δουλειά που πρέπει να γίνει είναι ακόμα σημαντική. Σχολίασε, μάλιστα, ότι για να υπάρξει μια «ικανοποιητική λύση» την ερχόμενη Παρασκευή χρειάζεται «πολύ καλή θέληση» από όλες τις πλευρές.
Σχετικά με τα θέματα της συμφωνίας που μένει να αποσαφηνιστούν, ο αξιωματούχος του Συμβουλίου της ΕΕ είπε ότι αφορούν τον μηχανισμό επιστροφών των προσφύγων και τα νομικά ζητήματα που συνδέονται με αυτόν, το θέμα της επανεγκατάστασης και την αρχή του «ένας προς ένας», τις εναλλακτικές οδούς μετανάστευσης (π.χ. μέσω Βουλγαρίας), τα οικονομικά ανταλλάγματα που ζητά η Τουρκία, το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων.
Για το θέμα των επιστροφών, ο αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε ότι πρέπει να γίνει κατά τρόπο που να συνάδει πλήρως με το κοινοτικό κεκτημένο όσον αφορά τη διαδικασία ασύλου και τα διεθνή πρότυπα, ενώ παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα εξετάζεται ατομικά η περίπτωση του κάθε πρόσφυγα που φτάνει στα ελληνικά νησιά.
Αναφορικά με το ζήτημα της επανεγκατάστασης και την αρχή του «ένας προς ένας» (μία επανεγκατάσταση στις χώρες της ΕΕ για κάθε επιστροφή πρόσφυγα στην Τουρκία), ο αξιωματούχος εξήγησε ότι το μέτρο αυτό θα είναι προσωρινό και θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα από τα κράτη-μέλη. Όπως εξήγησε, όταν μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, το μέτρο αυτό θα αντικατασταθεί από ένα μόνιμο μηχανισμό επανεγκατάστασης.
Σχετικά με το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων, ο αξιωματούχος παρέπεμψε στη χθεσινή δήλωση του προέδρου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, από τη Λευκωσία και από την Άγκυρα, ότι η Κύπρος είναι το ίδιο σημαντική με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι αναζητείται μία λύση, η οποία θα βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού. Στο θέμα της απελευθέρωσης της βίζας, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει και τα 72 κριτήρια.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Συμβουλίου της ΕΕ, το προσφυγικό ζήτημα θα συζητηθεί την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής σε δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος θα αφορά την ευρωπαϊκή προσέγγιση και οι «28» ηγέτες αναμένεται να υιοθετήσουν συμπεράσματα που θα επιβεβαιώνουν τη συνολική στρατηγική της ΕΕ για το θέμα. Η στρατηγική αυτή θα αφορά, μεταξύ άλλων, την αποκατάσταση της Ζώνης Σένγκεν, την ανάγκη να επιταχυνθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών και τη βοήθεια στις χώρες που επιβαρύνονται ιδιαίτερα από το προσφυγικό, όπως η Ελλάδα, και τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής.
Οι «28» θα συνεχίσουν τη συζήτηση για το προσφυγικό, σε σχέση με την Τουρκία, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, ενώ τη δεύτερη ημέρα θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν το σχέδιο ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.