Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χαιρετώντας ναζιστικά μπήκε ο Μπρέιβικ στο δικαστήριο

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Υψώνοντας το δεξί του χέρι στο γνωστό ναζιστικό χαιρετισμό εμφανίστηκε στο δικαστήριο ο Νορβηγός δολοφόνος Άντερς Μπρέιβικ που το 2011 σκότωσε 77 ανθρώπους.

Αυτή τη φορά βρίσκεται στη δικαστική αίθουσα κατηγορώντας το νορβηγικό κράτος για τις συνθήκες κράτησής του.

Ο 37χρονος δεν είπε λέξη μπαίνοντας στην αυτοσχέδια δικαστική αίθουσα, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την καταδίκη του.

Ο Μπρέιβικ υποστηρίζει πως είναι «θύμα σκληρής και απάνθρωπης αντιμετώπισης» στη φυλακή Skien όπου κρατείται, νοτιοδυτικά του Όσλο, όπου έχει δικό του κελί και πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και PlayStation.

Μόλις αφαιρέθηκαν οι χειροπέδες του, ο Μπρέιβικ ύψωσε το δεξί του χέρι χωρίς να μιλήσει.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, κρίθηκε επικίνδυνο να γίνει η ακρόαση σε δικαστήριο του Όσλο κι έτσι επελέγη η λύση να δημιουργηθεί αυτοσχέδια δικαστική αίθουσα μέσα στο φυλακή Skien.

Η αγωγή του Μπρέιβικ θεωρείται στη Νορβηγία τεστ του δικαστικού της συστήματος ενώ για πολλούς, κυρίως οικογένειες των θυμάτων των επιθέσεων του 2011, ανοίγουν ξανά οι επώδυνες πληγές.

Τον Ιούλιο του 2011 ο Μπρέιβικ δολοφόνησε 77 ανθρώπους και τραυμάτισε ακόμα 300 πυροδοτώντας βόμβα στο κέντρο του Όσλο και ανοίγοντας πυρ στο νησί Ουτόγια.

Στη φυλακή Skien, ο Μπρέιβικ έχει στη διάθεσή του τρία κελιά, ένα για να ζει, ένα για να μελετά κι ένα για να ασκείται, στα οποία κινείται ελεύθερα. Έχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή- αλλά όχι στο ίντερνετ, δική του τηλεόραση και PlayStation.

Ο ακροδεξιός εξτρεμιστής μπορεί αν βγαίνει ελεύθερα στο προαύλιο, να μαγειρεύει ο ίδιος το φαγητό του και να πλένει τα ρούχα του όποτε θέλει.

Έχει καταδικαστεί σε 21 χρόνια φυλάκιση. Ο ίδιος πάντως λέει πως το καθεστώς αυτό είναι υποτιμητικό για τον ίδιο και παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο δικηγόρος του υποστηρίζει πως ο Μπρέιβικ έχει επαφή μόνο με επαγγελματίες, δηλαδή τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τους δικηγόρους και τη μητέρα του- όσο εκείνη ήταν εν ζωή (πέθανε το 2013).

Καταγγέλλει επίσης πως η αλληλογραφία του παρακολουθείται σε τέτοιο βαθμό που ο ίδιος «δεν νιώθει πως θα μπορούσε να αναπτύξει σχέσεις μέσω των γραμμάτων».

Breivik3

Η καταδίκη του σε 21 χρόνια φυλάκισης είναι η μέγιστη που προβλέπεται στη Νορβηγία. Μπορεί να παραταθεί αν ο ίδιος θεωρηθεί απειλή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Επιχειρηματίας κατασκευάζει σε τούνελ των ναζί καταφύγιο για πλούσιους στην περίπτωση που ξεσπάσει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Οδηγός επιβίωσης σε περιόδους κρίσεων και πολέμου

Ρωσία, Κίνα, Ιράν και Τουρκία θέλουν μερίδιο από την Ανταρκτική

Περιοδικό TIME: Όπως τον Χίτλερ το 1945 έτσι και τον Σινουάρ το 2024

Νίκος Δένδιας: «Χωρίς την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στα πελάγη μας, η Ελλάδα ως ηπειρωτική μόνο χώρα δεν μπορεί να υπάρξει»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr