Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ «δε βρίσκεται στα χαρτιά» για το επόμενο χρονικό διάστημα, ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξής του στο BBC ο Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν.
Ο κ. Όσμπορν ρωτήθηκε για τη γνώμη του σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας από την ΕΕ να ανοίξουν τα παγωμένα κεφάλαια των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων ως αντάλλαγμα για τη συνεργασία της στο προσφυγικό.
«Έχουμε το δικαίωμα βέτο επί του κατά πόσο η Τουρκία θα ενταχθεί ή όχι. Μπορούμε να θέσουμε όρους και έχουμε καταστήσει απολύτως σαφές ότι δε θα δεχθούμε νέα κράτη μέλη στην ΕΕ και δε θα τους δώσουμε την απρόσκοπτη ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, αν οι οικονομίες τους δεν είναι πολύ πιο κοντά σε μέγεθος και ευημερία στη δική μας», σημείωσε ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών και εκ των επικρατέστερων διαδόχων του Ντέιβιντ Κάμερον στην ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος.
Ο κ. Όσμπορν πρόσθεσε: «Ειλικρινά δε νομίζω ότι η τουρκική ένταξη βρίσκεται στα χαρτιά για το επόμενο χρονικό διάστημα. Θα μπορούσαμε, αν θέλαμε, να ασκήσουμε βέτο όπως θα μπορούσαν και άλλες χώρες».
Οι δηλώσεις του κ. Όσμπορν εκτιμάται ότι αντικατοπτρίζουν έναν γενικότερο προβληματισμό στη Βρετανία αναφορικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ στον απόηχο της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, αλλά και των απολυταρχικών τάσεων του Προέδρου Ερντογάν, που έχουν επικριθεί από Βρετανούς πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης.
Των δηλώσεων Όσμπορν είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του πρώην υπουργού της κυβέρνησης Κάμερον Όουεν Πάτερσον, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, με την οποία εξέφρασε μεγάλες επιφυλάξεις για την τουρκική ένταξη.
«Το να επιτρέψεις σε 77 εκ. ανθρώπους και έχουν μία συνοριογραμμή 750 μιλίων με δυστυχώς απίστευτα ασταθή κράτη, τη Συρία και το Ιράκ, νομίζω ότι είναι κάτι που προκαλεί πραγματική ανησυχία σε πολλούς», είπε το στέλεχος των Τόρις, χαρακτηρίζοντας το θέμα της τουρκικής ένταξης «ένα τεράστιο παγόβουνο που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια». Προέβλεψε ότι αυτό το ζήτημα θα επηρεάσει το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για την παραμονή ή έξοδο από την ΕΕ.
Η δε Υφυπουργός Εργασίας Πρίτι Πατέλ, από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που τάσσονται υπέρ του Brexit, δήλωσε ότι η προοπτική της ένταξης της Τουρκίας υπογραμμίζει τον «κίνδυνο» από την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.
Όπως αναφέρει το BBC, ο εκ των επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ του Brexit Μπόρις Τζόνσον έχει πει πως έχει αμφιβολίες για τη δημιουργία μίας «τεράστιας ζώνης ελεύθερης μετακίνησης».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ComRes, το 50% των Βρετανών αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας, ενώ μόνο το 18% την υποστηρίζει.