Το βράδυ της Κυριακής ο στρατός της Συρίας κατέλαβε τρία σημεία “κλειδιά” στα περίχωρα δυτικά της αρχαίας πόλης Παλμύρα.
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Al Masdar News, ο στρατός έθεσε υπό τον έλεγχό του το ύψωμα 800, τον λόφο Αλ Αμντάν και τον λόφο Αλ Θαρ, εκεί που βρίσκονται και τα αρχαία λατομεία, σε κοντινή απόσταση από τα δυτικά άκρα της αρχαίας πόλης.
Από την περασμένη εβδομάδα τα κυβερνητικά στρατεύματα προωθούνταν καθημερινά εκατοντάδες μέτρα προς την Παλμύρα, η οποία παραμένει υπό την κατοχή της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές μόλις ένα χιλιόμετρο περίπου χωρίζει τα συριακά στρατεύματα από τα πρώτα σπίτια της πόλης, στις δυτικές συνοικίες της.
Ωστόσο, το Ισλαμικό Κράτος από ό,τι φαίνεται επιθυμεί να υπερασπιστεί την πόλη, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της Συρίας.
Αν και ορισμένοι θεωρούν την Παλμύρα πόλη “τρόπαιο”, στην πραγματικότητα είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας γιατί βρίσκεται ακριβώς πάνω στον δρόμο που συνδέει τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου της ανατολικής Συρίας με τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της δυτικής Συρίας.
Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας για το Ισλαμικό Κράτος να κρατήσει την πόλη.
Εάν η Παλμύρα απελευθερωθεί από τα κυβερνητικά στρατεύματα, θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση που θα οδηγούσε τάχιστα στην ήττα του “χαλιφάτου”.
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση της Συρίας είναι αποφασισμένη και με το παραπάνω να απελευθερώσει την Παλμύρα.
Αυτός είναι και ο λόγος που η Δαμασκός έχει στείλει επίλεκτες δυνάμεις του συριακού στρατού να απελευθερώσουν την πόλη όπως τη Δύναμη Τίγρης, τη 18η Μεραρχία Τεθωρακισμένων, τα Γεράκια της Ερήμου και την ιρακινή σιιτική παραστρατιωτική πολιτοφυλακή Λίγουα (Λεγεώνα) Ιμάμ Αλ Αλί. Στη μάχη της Παλμύρας, στο πλευρό της κυβέρνησης, συμμετέχουν και δυνάμεις της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, ενώ η ρωσική πολεμική αεροπορία σφυροκοπά τους τζιχαντιστές εξαπολύοντας δεκάδες αεροπορικές επιδρομές καθημερινά.
Νωρίτερα την Κυριακή, οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν πολλά στρατηγικής σημασίας σημεία και έχουν φτάσει σχεδόν στην άκρη του αρχαιολογικού χώρου από τα δυτικά.
Μεγάλη μάχη, κανονική πολιορκία, μαίνεται γύρω από τα τείχη του κάστρου – Ακρόπολης της Παλμύρας, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή του όρους Τζαμπάλ Κασούν, το οποίο “βλέπει” την πόλη από τα δυτικά.
Μέσα στο κάστρο είναι ταμπουρωμένοι οι τζιχαντιστές.
Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις επιτέθηκαν στη δυτική περίμετρο του αρχαίου οχυρού αφού πρώτα έπληξαν τις θέσεις που ήταν οχυρωμένοι οι τζιχαντιστές με πυραύλους TOW.
Ο στρατός της Συρίας επέλεξε να επιτεθεί με TOW επειδή προκαλούν περιορισμένες καταστροφές στα αρχαία οχυρώματα.
Εάν ο στρατός της Συρίας καταφέρει να αλώσει το κάστρο της Παλμύρας, τότε θα έχει τον πλήρη έλεγχο του Τζαμπά Κασούν, δηλαδή της βουνοκορφής που βλέπει από δυτικά την Παλμύρα, και οι κυβερνητικές δυνάμεις θα αποκτήσουν το στρατηγικό πλεονέκτημα.
Το κάστρο – ακρόπολη Φακρ Αλ Ντιν Αλ Μαάνι (Fakhr-al-Din al-Ma’ani) χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τους Μαμελούκους και από το 1980 έχει ενταχθεί στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Η Παλμύρα καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Μάιο του 2015. Οι τζιχαντιστές ανατίναξαν αρχαίους ναούς, μνημεία της UNESCO, αποκεφάλισαν τον διευθυντή του Αρχαιολογικού Μουσείου, λεηλάτησαν αρχαιότητες, διέπραξαν ομαδικές εκτελέσεις μέσα στο αρχαίο θέατρο, εκεί που κάποτε δίνονταν συναυλίες κλασικής μουσικής και παραστάσεις μπαλέτου.
Η απελευθέρωση της Παλμύρας θα επιτρέψει στα συριακά στρατεύματα να προωθηθούν στη συνέχεια προς τη Ντέιρ Αλ Ζουρ, τη μόνη πόλη που ακόμα κρατά η κυβέρνηση στην ανατολική Συρία, και να σπάσουν την πολιορκία της από το Ισλαμικό Κράτος.
Ωστόσο, και όσο οι κυβερνητικές δυνάμεις πλησιάζουν προς τα πρώτα σπίτια της Παλμύρας, υπάρχει ο φόβος ότι το Ισλαμικό Κράτος θα ανατινάξει όλο τον αρχαιολογικό χώρο, πράγμα που έχει διακηρύξει ότι θα το κάνει εάν ο στρατός πλησιάσει την πόλη.