Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Συνθήκη Σένγκεν, Τουρκία,
Ο επικεφαλής της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επέκρινε το σχέδιο που πρότεινε η κυβέρνηση της Άγκυρας προκειμένου να περιοριστεί το μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), το οποίο, είπε, θα μετατρέψει τη χώρα του σε μια ουδέτερη επαρχία απομόνωσης των προσφύγων.
“Μετατρέπετε την Τουρκία σε επαρχία απομόνωσης (…) καλύτερα να τους δώσουμε (στις χώρες της ΕΕ) τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ και να κρατήσουν οι ίδιοι όλους τους Σύρους, τους Αφγανούς και τους Πακιστανούς”, δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP, σοσιαλδημοκρατικό), στην εφημερίδα Hürriyet.
Το σχέδιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξε τη Δευτέρα η σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες προβλέπει την επιστροφή στην Τουρκία όλων των μεταναστών που φθάνουν παράνομα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Σε αντάλλαγμα, οι Ευρωπαίοι δεσμεύονται, για κάθε έναν Σύρο που επαναπροωθείται στην Τουρκία, να δεχθούν έναν Σύρο πρόσφυγα από την Τουρκία στην ΕΕ.
Εξάλλου, η Άγκυρα ζητεί τον διπλασιασμό, από 3 σε 6 δισεκατομμύρια ευρώ, της βοήθειας που προτείνεται να δοθεί από την ΕΕ στην Τουρκία για την υποδοχή των Σύρων που διαφεύγουν από τον πόλεμο στη χώρα τους. Η Τουρκία ζήτησε, τέλος, την κατάργηση, από τον Ιούνιο, των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους πολίτες της που ταξιδεύουν στην ΕΕ και το γρήγορο άνοιγμα πέντε νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ένωση.
Οι προτάσεις αυτές αναμένεται να οριστικοποιηθούν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Μαρτίου.
Ο Κιλιτσντάρογλου εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ότι η ΕΕ θα δεχθεί κατά προτεραιότητα τους πιο μορφωμένους και εκπαιδευμένους Σύρους και θα αφήσει τους υπόλοιπους στην Τουρκία.
“Η υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας που θα έκανε διακρίσεις μεταξύ των μεταναστών θα συνιστούσε βαθιά έλλειψη σεβασμού για αυτούς τους ανθρώπους”, εκτίμησε.
Το σχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας είναι αντικείμενο πολλών επικρίσεων και στις ίδιες τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ, ενώ ο ΟΗΕ και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις το έχουν χαρακτηρίσει “παράνομο”.