Για «αίσθημα δυσφορίας» σε σχέση με τα αποτελέσματα του Συμβουλίου με την Τουρκία, μίλησε με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ.
«Το αίσθημα της δυσφορίας προέρχεται, από τη διαπίστωση ότι προσπαθούμε να μετατοπίσουμε τα προβλήματά μας στην Τουρκία. Επιχειρούμε ένα παζάρεμα ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία και στο βωμό αυτού του παζαρέματος, θυσιάζουμε ορισμένες από τις ευρωπαϊκές μας αρχές» τόνισε o κ. Φερχόφστατ. Υπενθύμισε δε στη συνέχεια ότι πριν από μερικά χρόνια η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο τότε Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία (σε σχέση με την ευρωπαϊκή της πορεία).
“Είμαστε αφελείς”!
«Σήμερα που η κατάσταση στη χώρα έχει χειροτερεύσει, ξεκινούμε εκ νέου με ένα δείγμα κυνισμού, τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας» υπογράμμισε και προσέθεσε πως «το να ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα λύσει τα προβλήματά μας, πρόκειται για μεγάλη αφέλεια».
Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, αναφέρθηκε, επίσης, σε 4 μεγάλα ερωτήματα που σκοπεύει να υποβάλλει την Τετάρτη στους εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Κομισιόν:
Η λύση στην οποία προσβλέπει το Συμβούλιο είναι να αποφασίζει η Τουρκία σε κέντρα διαλογής στο έδαφός της, για το ποιοι είναι πρόσφυγες και ποιοί όχι. Με άλλα λόγια η ΕΕ εμπιστεύεται τα σύνορά της στην Τουρκία. Ο κ. Φερχόφστατ θέτει το ερώτημα, κατά πόσο είναι συμβατό με τη Σύμβαση της Γενεύης, τη στιγμή που το άσυλο ζητείται για τις ευρωπαϊκές χώρες.
– Το δεύτερο ερώτημα αφορά στην καθυστέρηση υλοποίησης της ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής στα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα. Υπογράμμισε ότι βάσει του άρθρου 78 παρ.3 της Συνθήκης θα μπορούσαν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση να προχωρήσει η Ευρώπη στην εφαρμογή, χωρίς να χρειάζεται άλλη νομοθεσία.
– Το τρίτο ερώτημα αφορά στις εγγυήσεις που μπορεί να έχει η Ευρώπη, για τα δισεκατομμύρια που υπόσχεται στην Τουρκία. «Πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τους πρόσφυγες; Διότι εάν συνεχίζουν να έχουν 7 δολάρια το μήνα θα θέλουν πάντα να φύγουν από τους τουρκικούς καταυλισμούς για την Ευρώπη», εξήγησε.
– Το τέταρτο ερώτημα του κ. Φερχόφστατ αφορά στο «παζάρι της Τουρκίας», π.χ. για τις βίζες των Τούρκων πολιτών προς την Ευρώπη, το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων κ.ά. που κατά την άποψή του «κινδυνεύει να γίνει μόνιμο».
Το μεγάλο λάθος
Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων δήλωσε ότι στην συνάντησή του την Τετάρτη με τους εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Επιτροπής σκοπεύει να τους πει ότι «είναι μεγάλο λάθος το να μη προχωρούμε με επιταχυμένους ρυθμούς για την εφαρμογή μιας ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο, για τη μετανάστευση, για τη φύλαξη των συνόρων με τη χρήση του άρθρου 78 παρ.3 που μας επιτρέπει να δράσουμε για επείγουσες καταστάσεις».
«Να αφήσουμε στην άκρη τις νομικές ψευτοδικαιολογίες και να δράσουμε. Μπορεί κάποιες μικροσυμφωνίες με τη Τουρκία να μας είναι χρήσιμες, το να της αναθέσουμε, όμως, τη λύση του προβλήματος στο πλαίσιο ενός πολιτικού παζαρέματος, είναι μεγάλο λάθος. Ίσως νομίσουμε για λίγο χρονικό διάστημα ότι λύσαμε το πρόβλημα, πιστεύω όμως ότι θα το ξαναβρούμε εκ νέου μπροστά μας» κατέληξε ο κ. Φερχόφστατ.