Ο αντιπρόεδρος του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ερντογάν Τοπράκ, στην εβδομαδιαία έκθεσή του για την κοινοβουλευτική δραστηριότητα, αναφέρεται στην εξωτερική πολιτική που ακολουθεί το κυβερνών ισλαμιστικό κόμμα της χώρας, το AKP, όπως και στις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου και Πρωθυπουργού.
Ο Τοπράκ αναφέρει ότι εάν οι ΗΠΑ επισήμως αναγνωρίσουν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα (Αδελφοί Μουσουλμάνοι) ως τρομοκρατική οργάνωση, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ ίσως να αντιμετωπίσουν νέες και ακόμα σοβαρότερες εντάσεις.
Τον λόγο γιατί θα συμβεί αυτό σας τον έχουμε ήδη γράψει, διαβάστε εδώ: Έξαλλος πάλι ο Ερντογάν – Πώς οι ΗΠΑ πάνε να τον βγάλουν τρομοκράτη!
Σε ό,τι αφορά τις τρομοκρατικές οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος και Μέτωπο Αλ Νούσρα (όπως ονομάζεται η Αλ Κάιντα στη Συρία), γράφει στην αναφορά του ότι από την πρώτη στιγμή των πολεμικών επιχειρήσεων στη Συρία, σύσσωμη η διεθνής κοινότητα αναγνώρισε και τις δύο ως εξτρεμιστικές ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις.
Ωστόσο, οι δύο σκληροπυρηνικές τζιχαντιστικές οργανώσεις, σύμφωνα πάντα με τον Τοπράκ, δεν αναγνωρίζονταν ως τρομοκρατικές από την ισλαμιστική κυβέρνηση της Τουρκίας παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια κοινότητα τις είχε κατατάξει στους τρομοκράτες.
Το Μέτωπο Αλ Νούσρα, η Αλ Κάιντα δηλαδή, αναγνωρίστηκε από την τουρκική κυβέρνηση ως εξτρεμιστική οργάνωση μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Ρεϊχανλί (11 Μαΐου 2013). Αλλά όχι αμέσως παρά 13 μήνες μετά.
Το TRIBUNE ανοίγει μια χρήσιμη παρένθεση και υπενθυμίζει ότι, η Αλ Νούσρα κηρύχτηκε τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ στις 11 Δεκεμβρίου του 2012 και οι Τούρκοι την αναγνώρισαν ως παρακλάδι της Αλ Κάιντα και άρα τρομοκρατική οργάνωση, στις 2 Ιουνίου του 2014. Ωστόσο, στις 18 Ιουνίου η Τουρκία αφαίρεσε την Αλ Νούσρα από την λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων υπό την Αλ Κάιντα, όπως γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες Zaman και Cumhuriyet. Κλείνουμε την παρένθεση.
Επιστρέφοντας στην έκθεση του Ερντογάν Τοπράκ, διαβάζουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση εκτός από την άρνησή της να αναγνωρίσει την Αλ Νούσρα ως τρομοκρατική οργάνωση, η πρώτη φορά που έκανε επίσημη δήλωση για καταπολέμηση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ήταν ύστερα από τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Σουρούτς στις 20 Ιουλίου 2015.
Αφού η Τουρκία εξέφρασε την απόφασή της να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος [το οποίο δεν το έχει πολεμήσει ακόμα από τον Ιούλιο του 2015] ακολούθησαν οι επιθέσεις στο Ντιγιάρμπακιρ, στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη. [Στις δύο πρώτες τα θύματα ήταν Κούρδοι, στην τρίτη Γερμανοί τουρίστες. Πουθενά Τούρκοι νεκροί].
Η ηγεσία του AKP, συνεχίζει η έκθεση, τα τελευταία 14 χρόνια που βρίσκεται στη διακυβέρνηση της Τουρκίας υποστηρίζει οργανώσεις, που ο περισσότερος κόσμος αναγνωρίζει ως τρομοκράτες.
Η έκθεση επισημαίνει ότι “στα 14 χρόνια εξουσίας του, το AKP διατηρεί στενές σχέσεις και έχει υποστηρίξει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Αίγυπτο”.
Επίσης, το AKP εγκαθίδρυσε στενή συνεργασία και φιλικές σχέσεις με τη [παλαιστινιακή] Χαμάς, μια οργάνωση αναγνωρισμένη ως τρομοκρατική από το Ισραήλ. [Η Χαμάς είναι το παρακλάδι των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Παλαιστίνη].
Επίσης, η Τουρκία έγινε χώρα φιλοξενίας, προσφέροντας σπίτι, προστασία, επαγγελματικό αυτοκίνητο και γραφείο στον σουνίτη πολιτικό, πρώην αντιπρόεδρο του Ιράκ και γενικό γραμματέα του Ισλαμιστικού Κόμματος Ιράκ, Ταρίκ Αλ Χασίμι (Tariq al Hashimi), ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο από τις Αρχές του Ιράκ κατηγορούμενος ότι σχεδίαζε τρομοκρατικές ενέργειες – βομβιστικές επιθέσεις με στόχους σιίτες πολιτικούς.
Η ιρακινή Δικαιοσύνη καταδίκασε ερήμην σε θάνατο τον Χασίμι στις 9 Σεπτεμβρίου 2012. Από τον Απρίλιο του 2012 ο Χασίμι ζει στην Άγκυρα της Τουρκίας με τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να απελαθεί.
Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι το AKP υποστηρίζει και προμηθεύει με οπλισμό, χρήματα, πυρομαχικά τους τζιχαντιστές και ότι έχει κατασκευάσει στρατόπεδα για να εκπαιδεύονται το Ισλαμικό Κράτος, το Μέτωπο Αλ Νούσρα, η Αχράρ Αλ Σαμ και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), οργανώσεις που η κυβέρνηση της Συρίας θεωρεί τρομοκρατικές.
Το AKP επίσης παρείχε υποστήριξη στις εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις στη Λιβύη, βοηθώντας με όπλα, χρήματα και πορσφέροντάς τους την ευκαιρία να ζήσουν στην Τουρκία.
“Λαμβάνοντας υπ όψιν όλα τα παραπάνω, τι θα μπορούσε να πει κανείς όταν ακούει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης του AKP, που κατηγορούν τους Κούρδους της Συρίας για τρομοκρατία;”, αναρωτιέται ρητορικά ο Τοπράκ.
Ο Τοπράκ εκφράζει την άποψη ότι στο κοντινό μέλλον υπάρχει ο κίνδυνος [για την Τουρκία] μιας νέας σύγκρουσης συμφερόντων στον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία μεταξύ της κυβέρνησης του AKP, του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Νταβούτογλου από τη μία και της αμερικανικής ηγεσίας από την άλλη.
Ο Τοπράκ βασίζει τη συλλογιστική του στην απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να αναγνωριστεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα ως τρομοκρατική οργάνωση και να συμπεριληφθεί στη λίστα τρομοκρατών των ΗΠΑ.
Εάν τελικά η Μουσουλμανική Αδελφότητα αναγνωριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την αμερικανική Βουλή και τη Γερουσία, τότε το δίδυμο Ερντογάν – Νταβούτογλου, γνωστό για την ενεργή του υποστήριξη στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, θα βρεθεί να είναι συνένοχοι τρομοκρατικής οργάνωσης, καταλήγει ο Τοπράκ.
Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι το κορυφαίο στέλεχος της τουρκικής αντιπολίτευσης επιβεβαιώνει πλήρως το TRIBUNE, το οποίο σας είχε γράψει στις 29 Φεβρουαρίου: Έξαλλος πάλι ο Ερντογάν – Πώς οι ΗΠΑ πάνε να τον βγάλουν τρομοκράτη!