Έτοιμος για ανακωχή δηλώνει ότι είναι ο Μπασάρ Αλ Άσαντ, με την προϋπόθεση ότι οι τρομοκράτες δεν θα εκμεταλλευτούν τη διακοπή των μαχών προς όφελός τους.
Ο Πρόεδρος της Συρίας πρόσθεσε ότι και οι χώρες που υποστηρίζουν τους τζιχαντιστές πρέπει να πάψουν να το κάνουν, σε περίπτωση που κηρυχθεί εκεχειρία.
Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ εννοεί την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ που εξοπλίζουν, μισθοδοτούν και ανεφοδιάζουν όχι μόνο τους “μετριοπαθείς” ισλαμιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) αλλά και το Μέτωπο Αλ Νούσρα, που είναι σύμμαχος του FSA και παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία.
Τα σχόλια του Άσαντ έγιναν την ίδια ώρα που οι τουρκόφιλες ισλαμιστικές οργανώσεις της Συρίας, που παρουσιάζονται ως “συριακή αντιπολίτευση”, δήλωναν ότι συμφωνούσαν στην πιθανότητα “προσωρινής ανακωχής” υπό τον όρο ότι οι σύμμαχοι της Δαμασκού, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, θα σταματούσαν τις επιθέσεις εναντίον τους.
Επίσης, οι “μετριοπαθείς” ισλαμιστές ζητούν άρση των αποκλεισμών, αλλά και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, σε ολόκληρη τη χώρα, κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας.
Εύλογη είναι η ανησυχία μήπως οι στριμωγμένοι από τον συριακό στρατό και τη ρωσική πολεμική αεροπορία φιλότουρκοι τζιχαντιστές εκμεταλλευτούν την κήρυξη εκεχειρίας για να ανασυνταχτούν αλλά και να ανεφοδιαστούν με όπλα από την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία, που θα περάσουν στις πολιορκημένες περιοχές τους ως ανθρωπιστική βοήθεια.
“Έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι να σταματήσουμε τις πολεμικές επιχειρήσεις, ωστόσο το ζήτημα αυτό, συνδέεται με πιο σημαντικούς παράγοντες…, όπως το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν την ανακωχή, προς όφελος τους, οι τρομοκράτες, αναβαθμίζοντας τις θέσεις τους”, δήλωσε ο Άσαντ στην ισπανική εφημερίδα El Pais.
Παράλληλα, τόνισε ότι η οποιαδήποτε ανακωχή θα πρέπει να διασφαλίζει ότι “άλλες χώρες και ειδικά η Τουρκία, δε θα μπορούν να στέλνουν περισσότερους τρομοκράτες, αλλά και όπλα ή οποιουδήποτε τύπου διοικητική υποστήριξη”, τόνισε ο Άσαντ.
Η Τουρκία και άλλες σουνιτικές περιφερειακές δυνάμεις, έχουν υποστηρίξει τους ισλαμιστές εξεγερμένους που μάχονται ενάντια στον Άσαντ, οι δυνάμεις του οποίου, ενισχύονται από το Ιράν, τη Ρωσία, αλλά και την οργάνωση Χεχμπολάχ του Λιβάνου.
Οι προσπάθειες για την επίτευξη ανακωχής κατά τους τελευταίους μήνες, έχουν αποτύχει, ενώ ο τελευταίος γύρος των συνομιλιών του ΟΗΕ στη Γενεύη, διεξάγεται υπό την προεδρία της Ρωσίας και των ΗΠΑ.
Στο μεταξύ, στη διάσκεψη για τη Διεθνή Ασφάλεια, που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο στις 12 Φεβρουαρίου, αποφάσισε την εφαρμογή πλαισίου διακοπής των εχθροπραξιών, προκειμένου να καταστεί δυνατή, η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.
Η κατάπαυση του πυρός είχε προγραμματιστεί να εφαρμοστεί μία εβδομάδα μετά, χωρίς αποτέλεσμα, ενώ οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού συνεχίζονται σε όλη τη χώρα, με την υποστήριξη των ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών.
Ο Άσαντ είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα συνεχίσει “να μάχεται την τρομοκρατία”, στη διάρκεια διεξαγωγής των ειρηνευτικών συνομιλιών, με αντικειμενικό σκοπό την ανακατάληψη, όλης της χώρας.
Ο πρόεδρος Άσαντ δήλωσε στην El Pais, ότι οι δυνάμεις του βρίσκονται κοντά στον πλήρη επανέλεγχο της πόλης του Χαλεπίου, στα βόρεια της Συρίας, ενώ προωθούνται κατά του Ισλαμικού Κράτους, προς τη Ράκα.
“Μετά την ανάκτηση του πλήρους ελέγχου της Συρίας, το επόμενο βήμα θα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία θα προετοιμάσει την υιοθέτηση νέου συντάγματος, αλλά και τη διεξαγωγή γενικών εκλογών”, τόνισε ο Άσαντ.