Ο τούρκος πρέσβης στη Γερμανία Χ. Α. Καρσλίογλου τόνισε στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk ότι παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα, χωρίς την απαραίτητη στήριξη, οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να περνούν στην Ευρώπη.
Οι πυρετώδεις συζητήσεις για την αποφυγή του Brexit στις Βρυξέλλες επισκίασαν το δεύτερο φλέγον ζήτημα της συνόδου κορυφής, το προσφυγικό. Σε αυτό συνέβαλε βέβαια και η ακύρωση της επίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου εξαιτίας των νέων πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων που έπληξαν τη χώρα του. Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα των προσφύγων παραμένει άκρως επείγον και η Τουρκία εξακολουθεί να θεωρείται η χώρα-κλειδί για τη διαχείρισή του στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας.
Το τελευταίο προβλέπει μεταξύ άλλων τη χορήγηση τριών δις ευρώ στην Τουρκία προκειμένου να βελτιώσει της συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων που φιλοξενεί. Όμως, σύμφωνα με τον τούρκο πρέσβη στη Γερμανία Χουσεΐν Αβνί Καρσλίογλου, «δεν λάβαμε τίποτα, ούτε σεντ και οι άνθρωποι λιμοκτονούν. (…) Τα λόγια είναι εύκολη υπόθεση, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστούν στην πράξη». Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, ο τούρκος πρέσβης στη Γερμανία υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται «ελεημοσύνη», αλλά βοήθεια προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες μέριμνας των προσφύγων.
Δύσκολος ο έλεγχος των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων
Ο κ. Καρσλίογλου επισήμανε την αδυναμία της χώρας του να ελέγξει απόλυτα τα σύνορά της με τη Συρία, διευκρινίζοντας ότι «έχουν μήκος χιλιάδων χιλιομέτρων» και ότι «η γεωγραφική κατάσταση στην περιοχή είναι εξαιρετικά δύσκολη». Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί προκειμένου να διασφαλίσει τα σύνορά της τόσο με τη Συρία όσο και τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα στο Αιγαίο προκειμένου να μειωθούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.
Όπως τόνισε, «κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά δεν είναι τόσο απλό. (…) Έχουμε υποδεχθεί πάνω από 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες μόνο από τη Συρία και εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη από το Ιράκ, οι οποίοι εισέρχονται παράνομα στην Τουρκία και θέλουν να κατευθυνθούν στην Ευρώπη. Κι εμείς θέλουμε να το σταματήσουμε αυτό. Αποτελεί και για εμάς ζήτημα ασφάλειας. Όμως, είναι πολύ δύσκολο να το ελέγξουμε».
ΠΗΓΗ: dw.com