Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φόβοι ότι το Ισλαμικό Κράτος έκλεψε ραδιενεργά υλικά από το Ιράκ

Φόβοι ότι το Ισλαμικό Κράτος έκλεψε ραδιενεργά υλικά από το Ιράκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διεθνής συναγερμός έχει σημάνει μετά την αποκάλυψη ότι πριν από τουλάχιστον τρεις μήνες εκλάπη ραδιενεργό υλικό από το Ιράκ.

Το υλικό ήταν αποθηκευμένο σε μια προστατευτική βαλίτσα, στις διαστάσεις ενός φορητού υπολογιστή τύπου laptop και εκλάπη τον Νοέμβριο του 2015, από μια εγκατάσταση στην Βασόρα στο νότιο τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η συγκεκριμένη εγκατάσταση ανήκει στην αμερικανική εταιρία εξόρυξης πετρελαίου Weatherford.

Το υλικό που εκλάπη, χρησιμοποιεί ακτίνες Γάμμα για να ανακαλύπτονται προβλήματα σε υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή αγωγών αερίου ή πετρελαίου, μια διαδικασία που στην βιομηχανία ονομάζεται «γάμμα ραδιογραφία». Κι ενώ η εγκατάσταση από την οποία εκλάπη το υλικό είναι αμερικανική, το υλικό ανήκει σε μια τούρκικη εταιρία, την SGS Turkey, με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Ακρως επικίνδυνο ισότοπο του ιριδίου

Σύμφωνα με έγγραφο από το υπουργείο περιβάλλοντος της χώρας εκφράζονται φόβοι ότι το υλικό ίσως να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μιας πρόχειρης πυρηνικής βόμβας, αν βρίσκεται στην κατοχή μιας οργάνωσης όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Το έγγραφο έχει ημερομηνία 30 Νοεμβρίου και κάνει λόγο για «κλοπή άκρως επικίνδυνο ραδιενεργού πηγής ισοτόπου του ιριδίου 192, με υψηλή ραδιενεργό δράση».

Η Ιρακινή κυβέρνηση η αμερικανική εταιρία και η αντίστοιχη τουρκική αρνήθηκαν να σχολιάσουν ή να επιβεβαιώσουν την πληροφορία.

Ενας αξιωματούχος της ιρακινής κυβέρνησης που αρνήθηκε να κατονομαστεί, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η συσκευή περιέχει 20 γραμμάρια του συγκεκριμένο ραδιοϊσοτόπου.

Φόβοι για κατασκευή «βρώμικης» βόμβας

Το υλικό ανήκει στην κατηγορία Νο.2 των ραδιενεργών πηγών, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Δεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει ορθός χειρισμός του, μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες σε όποιον βρεθεί σε κοντινή απόσταση και να αποβεί θανατηφόρο για κάποιον που θα εκτεθεί στο ραδιοϊσότοπο για μερικές ώρες ή μέρες.

Κατά καιρούς έχουν γίνει ανάλογες κλοπές μεγάλων ποσοτήτων ιριδίου 192 από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλες χώρες γεγονός που αυξάνει τους φόβους μήπως το υλικό καταλήξει στα χέρια κάποιων που θέλουν να κατασκευάσουν μια «βρώμικη πυρηνική βόμβα», δηλαδή έναν συμβατικό εκρηκτικό μηχανισμό, που μετά την πυροδότησή του, θα μολύνει με ραδιενέργεια μια συγκεκριμένη περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Δημοσιονομική χαλάρωση υπόσχεται προεκλογικά ο «εκλεκτός» του Σόιμπλε, Φρίντριχ Μερτς

Οι όροι του Ισραήλ για κατάπαυση πυρός στον Λίβανο – Ο ρόλος της Ρωσίας, τι ζητά η Μόσχα

Οι όροι του Λιβάνου σε ΗΠΑ και Ισραήλ για κατάπαυση πυρός

Το Ιράν ανέβαλε προγραμματισμένη τρίτη επίθεση στο Ισραήλ – Οι ιρακινές πολιτοφυλακές εκτοξεύουν συνεχώς ντρόουν

Βοστώνη: Σημαντική συνάντηση Ελπιδοφόρου και Ησαΐα – Δωρεάν υποτροφίες σε ενδιαφερόμενους της Μητρόπολης Ταμασού

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr