Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τρισέ: Αυτοί είναι οι λόγοι που «γονάτισε» η Ευρωζώνη

Τρισέ: Αυτοί είναι οι  λόγοι που «γονάτισε» η Ευρωζώνη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στους λόγους για τους οποίους ξέσπασε η κρίση της ευρωζώνης αναφέρθηκε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε ομιλία του σε συνέδριο στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με τον κ. Τρισε, ο οποίος υπήρξε ένας από τους βασικούς ευρωπαίους αξιωματούχους που χειρίστηκε τις απαρχές της κρίσης ως πρόεδρος της ΕΚΤ από το 2003 έως το 2011, «στην Ευρώπη η αντιστοιχία με την κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών κολοσσών στις ΗΠΑ, ήταν το σήμα για αστάθεια σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και μετά Ισπανία, με αυτή τη σειρά».

«Το επίκεντρο της κρίσης διέσχισε τον Ατλαντικό στα μέσα του 2009 και βρήκε την ευρωζώνη απροετοίμαστη, σημείωσε και πρόσθεσε:

«Η ευρωζώνη έστελνε ταυτόχρονα τα καλύτερα και τα χειρότερα σήματα στην αγορά, κάτι που αντικατόπτριζε και την ισχύ του ευρώ, τη στιγμή που το επίκεντρο μεταφέρθηκε στην Ευρώπη και μετατράπηκε από κρίση της ιδιωτικής παρά το γεγονός ότι «ξέραμε ότι η ευρωζώνη ήταν σε καλύτερη θέση από ΗΠΑ και Ιαπωνία».

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έξι είναι οι βασικοί λόγοι για την εκδήλωση της κρίσης:

1) Δεν σεβόμασταν το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, είχαμε κοινό νόμισμα χωρίς ομοσπονδία και χωρίς κοινό προϋπολογισμό – μάλιστα το 2004, 2005 οι μεγάλες χώρες χαλάρωσαν την εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας για τις ίδιες. «Αντέδρασα έντονα σε ομιλία μου στο ΕΚ, όμως οι μεγάλες χώρες αρνήθηκαν, παρά την αντίδραση της ΕΚΤ και της Κομισιόν να κάνουν το σωστό».

2) Δεν είχαμε σωστή εποπτεία την μακροοικονομικών δεικτών των κρατών μελών όπως και της ανταγωνιστικότητας. Πιστεύαμε στην αυτοδιόρθωση. Αυτό δε συνέβη. Ήταν η σκέψη των εύπιστων. Το 2005 η ΕΚΤ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Είδαμε τότε ότι το πρόβλημά μας δεν ήταν η διατήρηση στο 2%, αλλά ο τρόπος της σύγκλισης των κρατών μελών. Έδειχνα τις αποκλίσεις στην ανταγωνιστικότητα στους υπουργούς κάθε μήνα από το 2002. Ειδικά στις τρέχουσες συναλλαγές. Ο κυρίως λόγος για την κρίση στην Ελλάδα και την Πορτογαλία ήταν η μη εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας, στην Ισπανία και την Ιρλανδία ήταν η ανταγωνιστικότητα.

3) Δεν είχαμε οργανισμό διάσωσης και οι επενδυτές το είδαν ως φοβερή αδυναμία

4) Δεν είχαμε τραπεζική ένωση, οπότε ο φαύλος κύκλος τραπεζικών χρεών και δημοσίου χρέους επιδεινώθηκε: αν είσαι σε μια κακή κατάσταση αυτό επηρεάζει φυσικά τις τράπεζές σου

5) Δεν είχε ολοκληρωθεί η κοινή αγορά

6) Δεν προωθήθηκαν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της Λισσαβόνας

Στην ομιλία του, ο Τρισέ ζήτησε ακόμη τη δημιουργία ενός υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης αλλά και ενός ευρωκοινοβουλίου για τα 19 μέλη της ευρωζώνης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νίκος Δένδιας: «Η παρουσία μας στην Ερυθρά Θάλασσα συμβολίζει την αταλάντευτη προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο των Θαλασσών»

Για όλα τα πιθανά σενάρια προετοιμάζεται η ΕΕ εν μέσω διεθνούς αστάθειας

Προσχέδιο-καταπέλτης της ΕΕ κατά της Τουρκίας: Στο επίκεντρο «Γαλάζια Πατρίδα», Αγία Σοφία και Κυπριακό

Πεντάγωνο: Ελεύθερη χρήση αμερικανικών όπλων κατά της Ρωσίας αν εμπλακεί η Β. Κορέα στον πόλεμο με την Ουκρανία

Μπορέλ για Μέση Ανατολή: Βρισκόμαστε στο χείλος μιας μεγάλης πυρκαγιάς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr