Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΟΗΕ: Η Χομς απειλείται με λιμό λόγω της επίθεσης του Άσαντ…

ΟΗΕ: Η Χομς απειλείται με λιμό λόγω της επίθεσης του Άσαντ…
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η στρατιωτική επίθεση της συριακής κυβέρνησης και των συμμάχων της έχει αποκόψει από τα μέσα Ιανουαρίου τις οδούς ανεφοδιασμού 120.000 ανθρώπων στη βόρεια επαρχία της Χομς, πράγμα που επιδεινώνει τον λιμό και στοιχίζει τη ζωή σε ασθενείς στους οποίους δεν μπορεί να παρασχεθεί ιατρική φροντίδα, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

«Υπάρχουν αναφορές για όλο και πιο έντονες ελλείψεις τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης, ιατρικών ειδών και καυσίμων στην περιοχή. Καθώς οι οδοί ανεφοδιασμού που χρησιμοποιούνταν έως τα μέσα Ιανουαρίου έχουν τώρα αποκοπεί, τα τρόφιμα που εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα πωλούνται τώρα σε πολύ υψηλότερες τιμές», αναφέρεται στην έκθεση της υπηρεσίας ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ.

Οι τιμές του ψωμιού είναι ήδη 10 φορές υψηλότερες απ’ ό,τι στην πόλη της Χομς και οι περισσότερες οικογένειες δεν μπορούν να τις πληρώσουν.

Η βόρεια επαρχία της Χομς αποτελείται ως επί το πλείστον από αγροτικές εκτάσεις, όμως τα χωράφια δεν έχουν μεγάλη παραγωγή τον χειμώνα και η κατάσταση του υποσιτισμού αναμένεται να κορυφωθεί τις δύο επόμενες εβδομάδες, αναφέρεται στην έκθεση.

Βασικά ιατρικά εφόδια σπανίζουν επίσης, προστίθεται στην έκθεση, στην οποία επισημαίνεται πως οι ασθενείς σε αιμοκάθαρση που ζουν στην ύπαιθρο της Χομς δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία και 14 από τους 34 καρκινοπαθείς στην περιοχή έγινε γνωστό ότι απεβίωσαν λόγω έλλειψης ιατρικής φροντίδας.

Η τελευταία αυτοκινητοπομπή το ΟΗΕ με βοήθεια έφθασε στις αγροτικές περιοχές της Χομς τον Οκτώβριο του 2015. Έκτοτε ο ΟΗΕ προσπαθεί να στείλει πρόσθετα εφόδια, όμως δεν μπορεί να πάρει έγκριση.

Οι δύο θύλακοι ελέγχονται από τζιχαντιστές και οργανώσεις της αντιπολίτευσης και βρίσκονται ανάμεσα στις πόλεις Χομς και Χάμα σ’ ένα κομμάτι γης κοντά στον συριακό αυτοκινητόδρομο βορρά-νότου –που συνδέει τις περισσότερες από τις κύριες πόλεις της χώρας–και τις επαρχίες της Μεσογείου που είναι η πατρίδα της μειονότητας των Αλαουιτών, στην οποία ανήκει ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ενενήντα χιλιάδες άνθρωποι ζουν σ’ έναν θύλακα γύρω από τις πόλεις Ραστάν και Ταλμπισέχ και άλλοι 30.000 σ’ έναν άλλο γύρω από τη Χούλα.

Εξαιτίας της αποκοπής των οδών ανεφοδιασμού, τα εφόδια του ΟΗΕ σε τρόφιμα δεν μπορούν να φθάσουν στους θυλάκους, όπου το 12,7% των παιδιών και το 25% των εγκύων πάσχουν από μετρίως οξύ υποσιτισμό, αναλογία πολύ υψηλότερη από τον εθνικό μέσο όρο που φτάνει το 4,9%, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Η περιοχή είναι στόχος αεροπορικών επιδρομών και πυρών πυροβολικού από τα τέλη Οκτωβρίου. Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί από τότε, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν και οι αντλίες που υδροδοτούν την Ραστάν και την Ταλμπισέχ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πούτιν: Απειλές στην Ουκρανία για περισσότερες καταστροφές μετά την επίθεση στο Καζάν

Συμφώνησαν Φιντάν και Αλ Γκολάνι στη Δαμασκό: Δεν υπάρχει χώρος για Κούρδους στη Συρία – Το μήνυμα σε Ισραήλ

Γερμανός υπ. Άμυνας: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο στην περίπτωση που ο Πούτιν επιτεθεί

Η Νίνα Κασιμάτη κατακεραυνώνει τους «αλληλέγγυους» που αποσιωπούν τον βρώμικο ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή

Ο Σαουδάραβας ψυχίατρος που σκόρπισε τον θάνατο πιστεύει ότι η Γερμανία έχει σχέδιο εξισλαμισμού της Ευρώπης

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr