Μια νέα Ευρώπη σχεδίασαν στον «Μυστικό Δείπνο» που είχαν χθες στη Ρώμη οι υπουργοί Εξωτερικών έξι ιδρυτικών κρατών της Ένωσης.
Οι ΥΠΕΞ του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στη Βρετανία, τονίζουν ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις, εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, αλλά και της τρομοκρατικής απειλής, ενώ επιμένουν ότι η περαιτέρω ενσωμάτωση προσφέρει τη βέλτιστη οδό για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών. Το κοινό ανακοινωθέν είναι μια προειδοποίηση προς τη Βρετανία ότι η Ενωση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμη και χωρίς αυτήν.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του POLITICO, στόχος των έξι είναι η δημιουργία μιας άτυπης ομάδας χωρών-μελών του ευρωπαϊκού πυρήνα, προκειμένου να δοθεί νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.
Ο Βέλγος Ντιντιέ Ρέιντερς, ο Γάλλος Λοράν Φαμπιούς, ο Γερμανός Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο Ιταλός Πάολο Τζεντιλόνι, ο Λουξεμβούργιος Ζαν Ασελμπορν και ο Ολλανδός Μπερτ Κέντερς συζήτησαν για την κατάσταση της Ευρώπης στην πόλη, στην οποία ιδρύθηκε η Ε.Ε. το 1957.
Η Ιταλία προσκάλεσε στη Ρώμη τις έξι ιδρυτικές χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, που έγινε στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ελπίδα να γίνει μια επανεκκίνηση, από τώρα και μέχρι τον επόμενο χρόνο, του ευρωπαϊκού σχεδίου που αιμορραγεί.
«Αν η Ευρώπη δεν αλλάξει οπτική και στρατηγική, έχει τελειώσει», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg o Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. «Ανησυχώ για την πιθανότητα να καταρρεύσει η Συνθήκη του Σένγκεν. Χωρίς τη Συνθήκη αυτή, η ευρωπαϊκή ταυτότητα τίθεται σε κίνδυνο», προσθέτει ο Ρέντσι, σύμφωνα με τον οποίο η Ευρώπη «χρειάζεται μια ατζέντα για την ανάπτυξη και την μείωση της γραφειοκρατίας», όπως και «μια συμφωνία με τις αφρικανικές χώρες για να αναπτυχθούν οι υποδομές και να μπορέσουν να γίνουν επενδύσεις στις χώρες αυτές». Σε ό,τι αφορά, τέλος, την δυνατότητα ενός Brexit, o επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε στο Bloomberg ότι «θα ήταν κάτι φοβερό», όμως συμπλήρωσε πως «στοιχηματίζει και βασίζεται στον Ντέιβιντ Κάμερον» διότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της την έξοδο της Βρετανίας λόγω μη επίτευξης συμφωνίας στην σύνοδο κορυφής της 18ης και 19ης Φεβρουαρίου».