Σε ευθείες απειλές και στυγμό εκβιασμό με στόχο να απομυζήσει και άλλα χρηματικά κονδύλια από την Ευρώπη προβαίνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με πρόσχημα το προσφυγικό και μεταναστευτικό που το ίδιο το καθεστώς του δημιουργεί.
Ο Ερντογάν απειλεί να ανοίξει «τις πόρτες προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία… και να στέλνουμε τους πρόσφυγες με λεωφορεία» αν η Ε.Ε. δεν δώσει στην Τουρκία τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ σε βάθος τριών ετών (δηλαδή 3 δισ. το χρόνο τη στιγμή που το πακέτο που συμφωνήθηκε μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ είναι συνολικά 3 δισ. και μάλιστα με τμηματική καταβολή).
«Θέλετε 15.000 παιδιά πνιγμένα στο Αιγαίο;» και «πώς θα αντιμετωπίσετε τους πρόσφυγες αν δεν φτάσουμε σε συμφωνία; Θα σκοτώσετε τους πρόσφυγες;», φαίνεται να είναι μόνον μερικές από τις ρητές απειλές του τούρκου προέδρου προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωσυμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα από τη συνάντηση στην Αττάλλεια, που φέρνει στο φως η εφημερίδα «Αγορά». Η συνάντηση είχε γίνει στις 16 Νοεμβρίου στο περιθώρια της συνάντησης των G20 στην τουρκική πόλη.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, οι τόνοι ανέβηκαν σε τέτοιο βαθμό που Τουσκ και Γιούνκερ δεν ήξεραν πώς να αντιδράσουν.
Σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα, εκτός του ότι ο τούρκος πρόεδρος απαίτησε τα κονδύλια να είναι τριπλάσια από τα συμφωνηθέντα (9 δισ. έναντι των 3 δισ. ), απαίτησε ακόμη να μην καταβάλλονται κατά το δοκούν από την ΕΕ και να μην είναι συνδεδεμένα με συγκεκριμένα έργα, όπως το χτίσιμο στρατοπέδων και σχολείων. Με λίγα λόγια ο Ερντογάν ζητάει από την Ευρώπη να του δώσει 9 δισ. ευρώ χωρίς να ενδιαφέρεται εάν θα πάνε στην ανάσχεση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης και ο ίδιος να μπορεί να τα διαθέτει κατά το δοκούν, π.χ. στη χρηματοδότηση των τζιχαντιστών. Επιπλέον, ζητά να μην συνδεθεί η επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ με το προσφυγικό.
Στο πρόσφατο ταξίδι του Αχμέτ Νταβούτογλου στο Βερολίνο τέθηκαν εκ νέου τα αιτήματα της Τουρκίας. Η ΕΕ δεν κάλεσε την Τουρκία στη σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου προκειμένου η διαπραγμάτευση να μείνει σε παράλληλο επίπεδο και να αποφευχθεί ένα ολικό ναυάγιο.