Ένας Ιρακινός σιίτης πολιτικός κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επιθυμούν να διχοτομήσουν το Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον στην πραγματικότητα δεν υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του.
Ο Μοουάφακ Ρουμπάιε (Mowaffaq Rubaie), που είχε χρηματίσει στο παρελθόν σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, πριν εκλεγεί βουλευτής το 2009, επέμεινε σε δηλώσεις του ότι η αμερικανική πολιτική θα οδηγήσει το Ιράκ σε διχοτόμηση.
Η άποψή του είναι ότι αυτή η πολιτική ξεκίνησε από το 1991, όταν οι ΗΠΑ επέβαλλαν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το βόρειο Ιράκ για να προστατεύσουν τους Κούρδους.
“Μετά από δύο δεκαετίες η περιοχή του [ιρακινού] Κουρδιστάν είναι σαν ανεξάρτητο κράτος σε ό,τι αφορά την ασφάλειά της, τα πολιτικά της, την οικονομία της”, είπε ο σιίτης πολιτικός.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στο ιρακινό Κουρδιστάν για την ανεξαρτησία του.
Να σημειωθεί εδώ ότι οι Κούρδοι της Τουρκίας, της Συρίας και του Ιράν διαφωνούν με τη διενέργεια δημοψηφίσματος τώρα από τον Μπαρζανί, διότι εάν δημιουργηθεί κουρδικό κράτος στο βόρειο Ιράκ και αναγνωριστεί αυτό ως το μοναδικό κουρδικό κράτος, τότε η συντριπτική πλειονότητα των Κούρδων που ζουν σε άλλες χώρες δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους εύκολα, θα φαίνονται ως αποσχιστές που επιθυμούν να ενωθούν με ένα άλλο κράτος.
Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι το δημοψήφισμα του Μπαρζανί το υποστηρίζει η Τουρκία. Ο πονηρός Ερντογάν θεωρεί ότι εάν δημιουργηθεί κουρδικό κράτος στο βόρειο Ιράκ θα μπορέσει στη συνέχεια να εκδιώξει τους Κούρδους της Τουρκίας στα εδάφη του, όπως έκανε η Τουρκία με τους Έλληνες της Μικράς Ασίας που τους έστειλε πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή στην κυρίως Ελλάδα, και αφού “αδειάσει” η νοτιοανατολική Τουρκία από τους Κούρδους (όπως άδειασε η Μικρά Ασία από τους Έλληνες) θα παραμείνει “καθαρή” στο τουρκικό κράτος.
Ο Μπαρζανί μιλά για ανεξάρτητο Κουρδιστάν, αλλά στην πραγματικότητα μιλά για ένα μικρό ιρακινό Κουρδιστάν στο οποίο κατοικεί το 15% του κουρδικού έθνους. Στην Τουρκία ζει το 50% των Κούρδων, στη Συρία το 5%, στο Ιράν στο 25% και ένα ακόμα 5% του κουρδικού έθνους έχει μεταναστεύσει σε άλλες χώρες. Το 15% να θέλει να ιδρύσει ανεξάρτητο κουρδικό κράτος και το υπόλοιπο 85% να ζει υπόδουλο είναι ύποπτο και ανόητο.
Εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε καλά από την ιστορία μας ότι ξεκινήσαμε με μικρή Ελλάδα και δεν καταφέραμε ποτέ να απελευθερώσουμε όλη την Ελλάδα, παρά τους νικηφόρους πολέμους που κάναμε επί 20 σχεδόν χρόνια στις αρχές του 20ου αιώνα. Το ελληνικό μοντέλο έχει στο νου του ο Ερντογάν για τους Κούρδους και ο Μπαρζανί, ένας κλασικός κοτσαμπάσης, προτιμά να έχει το δικό του μικρό κουρδικό φέουδο, να το κυβερνά ως οικογενειακή επιχείριση, παρά ένα μεγάλο Κουρδιστάν όπου θα “εξαφανιστεί” πολιτικά.
Κούρδοι πολιτικοί, που έχουν μελετήσει εις βάθος την ελληνική ιστορία και έχουν μάθει από τα ελληνικά παθήματα, προσπαθούν να αποτρέψουν στην παρούσα φάση τα σχέδια του Μπαρζανί, ο οποίος πρέπει κάποια στιγμή να πάει και σε εκλογές στο ιρακινό Κουρδιστάν, τις οποίες φοβάται μην τις χάσει.