Όσο μεγαλύτερη είναι η ανάπτυξη μιας χώρας, τόσο φαίνεται να αυξάνονται οι πιθανότητες να αναπτυχθεί καρκίνος του εντέρου σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη αποκαλύπτει ότι στις χώρες που έχουν υψηλό Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (HDI) του ΟΗΕ, ο αριθμός των νέων περιστατικών της νόσου είναι κατά μέσο όρο εξαπλάσιος σε σχέση με τις χώρες με χαμηλό Δείκτη Ανάπτυξης.
Παγκοσμίως, παρατηρείται μια μεγάλη «ψαλίδα», καθώς σε μερικές χώρες (Ευρώπη, ΗΠΑ) οι θάνατοι από την ασθένεια είναι έως δεκαπλάσιοι σε σχέση με άλλες χώρες (π.χ. τις αφρικανικές).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μελίνα ‘Αρνολντ της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνών για τον Καρκίνο, με έδρα στη Λιόν της Γαλλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Gut” (Έντερο), ανέλυσαν στοιχεία για 184 χώρες.
Ο καρκίνος του εντέρου είναι η τρίτη συχνότερη μορφή καρκίνου και η τέταρτη σε θνησιμότητα διεθνώς. Τα νέα περιστατικά που διαγιγνώσκονται ετησίως, πλησιάζουν τα 1,5 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι τους 700.000. Έως το 2030 αναμένεται τα νέα περιστατικά να αυξηθούν κατά περίπου 60% και να φθάσουν τα 2,2 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι το 1,1 εκατομμύριο.
Τα νέα περιστατικά στις γυναίκες είναι περίπου 25% λιγότερα σε σχέση με τους άνδρες. Τα υψηλότερα ποσοστά της νόσου καταγράφονται στη Σλοβακία (62 ανά 100.000 κατοίκους) και στην Ουγγαρία (59/100.000), ενώ τα μικρότερα στην υποσαχάρια Αφρική (1,5 ανά 100.000).
Η οικονομική ανάπτυξη και η υιοθέτηση ενός δυτικού τρόπου ζωής φαίνεται να ευνοεί την εξάπλωση της ασθένειας. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα εμφανίσουν αυξημένα ποσοστά καρκίνου του εντέρου κατά τα επόμενα χρόνια.