Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς ξέφυγε 15χρονη Γαλλίδα από τις τάξεις των τζιχαντιστών

Πώς ξέφυγε 15χρονη Γαλλίδα από τις τάξεις των τζιχαντιστών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ενώ τα περισσότερα κορίτσια στην ηλικία της περνάνε τον χρόνο τους στο ίντερνετ για να μιλήσουν με φίλους τους, να ακούσουν μουσική και να δουν ταινίες, η 15χρονη Τζοάννα (Joanna) από τη Γαλλία ήταν διαφορετική. Έψαχνε να βρει πλαστό διαβατήριο για να πάει στη Συρία.

Μέσα από τις αναζητήσεις της γνώρισε και μια γυναίκα που συνδέεται άμεσα με τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι. “Έψαχνα πλαστό διαβατήριο. Είχα τις διασυνδέσεις και αυτή η γυναίκα ήθελε να πάω στη Συρία με παρέα. Προσπαθούσε να ελέγχει όλα όσα κάνω”, σημειώνει η 15χρονη από προάστια του Παρισιού.

Όπως πολλοί στη Γαλλία, η Tζοάνα (δεν είναι το πραγματικό της όνομα) είχε ανατραφεί ως καθολική. Στην εφηβεία της όμως αποφάσισε να ασπαστεί το Ισλάμ. Η μητέρα της θυμάται πως είχε μεγάλο ενδιαφέρον για τη θρησκεία από μικρό παιδί. “Ήταν 6 ή 7 ετών όταν αποφάσισε ότι θέλει να δουλέψει σε εκκλησία”.

Μεγαλώνοντας, η Tζοάνα σημειώνει πως η θρησκευτική θέρμη της την οδήγησε σε άλλους δρόμους. “Ήμουν στον χριστιανισμό αλλά δεν με πήγαινε εκεί που ήθελα. Δεν απαντούσε κάποιες από τις ερωτήσεις μου. Δεν μου άρεσαν κάποιες παραδόσεις και έτσι ασπάστηκα το Ισλάμ κάτι που με έκανε διαφορετικό άνθρωπο. Είχα πολλούς φίλους μουσουλμάνους. Διάβασα το Κοράνι. Αυτή η θρησκεία μου φαινόταν να συμπίπτει με αυτά που ήθελα”.

Η εμμονή της με το Ισλάμ την έκανε εύκολη λεία για εκείνους που αναζητούν να ριζοσπαστικοποιήσουν και να στρατολογήσουν μουσουλμάνους σε τρομοκρατικές ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος. “Έπαιρνα ένα σωρό μηνύματα και ήμουν συνεχώς σε επαφή μαζί τους. Έδωσαν νόημα στη ζωή μου. Με έκαναν να πιστεύω πως έχω έναν σημαντικό ρόλο στη Γη. Ένιωθα να με αγαπούν περισσότερο και από την ίδια μου την οικογένεια”.

Με την αποξένωση από την οικογένειά της να μεγαλώνει, ήταν πιο εύκολο να τη χρησιμοποιήσουν. Οι γονείς της δεν μπορούσαν να καταλάβουν την απόφασή της να ασπαστεί το Ισλάμ. “Είναι ύπουλοι επειδή ξέρουν ότι η οικογένειά σου δεν πρόκειται να αντιδράσει στην κατάσταση. Όταν δεν είσαι από οικογένεια μουσουλμάνων, ξέρουν ότι οι γονείς σου δεν αποδέχονται το hijab και ότι θα σου απαγορεύσουν να πηγαίνεις στο τζαμί. Τα ξέρουν αυτά και σου λένε ότι η οικογένειά σου σε απορρίπτει, ότι θα σταματήσουν να σε αγαπούν. Όταν τα πράγματα επιδεινώνονται με την οικογένειά σου, στρέφεσαι σε αυτούς που σου λένε ότι είναι οι μόνοι που σε αγαπούν”.

Η μητέρα της αρχικά θεώρησε την εμμονή της ως ένα είδος εφηβικής εξέγερσης. Συνειδητοποίησε ότι κάτι δεν πάει καλά όταν την αποκάλεσε άπιστη. Τότε κάλεσε σε μια εθνική γραμμή βοήθειας. “Ήταν απαίσιο. Ένιωθα πολύ άσχημα. Ένοχη ως μητέρα. Η πρώτη αντίδρασή μας ήταν η ενοχή. Αρχίσαμε να σκεφτόμαστε τι θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει για να το αποτρέψουμε. Σκέφτηκα μήπως δεν έπρεπε να καπνίζω ή μήπως δεν ήμουν αρκετά θρησκευόμενη. Ένιωθα ότι η κόρη μου δεν με αγαπούσε, ότι με απέρριπτε”. Χάρη στην παρέμβαση της μητέρας της, η Τζοάνα είναι μια από τις πιο νέες που επέστρεψε από το χείλος της ριζοσπαστικοποίησης.

Η σύμβουλός της δηλώνει ότι είναι δύσκολο να τους κάνεις να αμφιβάλλουν. Το κλειδί είναι να τους ενθαρρύνεις να σκεφτούν από μόνοι τους αντί να δέχονται την προπαγάνδα των μαχητών. “Νομίζουν ότι ξέρουν την αλήθεια. Ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι καλό, ότι είμαστε οι κακοί. Είμαστε εδώ για να τους κάνουμε να αμφιβάλλουν, να σκέφτονται, να κάνουν σκληρές ερωτήσεις και να σταματήσουν να σκέφτονται πως το Ισλαμικό Κράτος είναι σωστό”.

Εκτός από τις τακτικές συνεδρίες συμβουλευτικής, η Τζοάνα θα πρέπει να δίνει καθημερινά το παρών στην αστυνομία. Φοβάται ότι θα επιστρέψει στις παλιές συνήθειες και σχέσεις της, κάτι που την έχει κάνει εξαιρετικά επιφυλακτική. “Φοβάμαι ότι μια μέρα θα αισθανθώ μόνη και θα πέσω και πάλι στην παγίδα”. Μπορεί όμως πλέον να κάνει τη διάκριση μεταξύ του Ισλάμ και του Ισλαμικού Κράτους. “Δεν μιλώ για το Ντάες. Είναι μια σέκτα που δεν έχει να κάνει με το Ισλάμ”. Μαθαίνει πλέον τις παραδόσεις του Ισλάμ και τα καλά πράγματα της θρησκείας. Φοβάται για άλλους που μπορεί να ακολουθήσουν το επικίνδυνο μονοπάτι.

“Όποιος δεν είναι καλά με τον εαυτό του μπορεί να παγιδευτεί. Ξέρουν πάντα τι πρέπει να σου πουν. Είναι έξυπνοι. Σε χειραγωγούν και έτσι παγιδεύτηκα”. Το μήνυμά της σε εκείνους που διατρέχουν κίνδυνο είναι να βρίσκονται σε εγρήγορση. “Πρέπει να είναι προσεκτικοί στο διαδίκτυο. Να μην τους μιλούν, να μην παίρνουν κανένα ρίσκο. Για εκείνους που έχουν ήδη ριζοσπαστικοποιηθεί, σας παρακαλώ ανοίξτε τα μάτια σας. Μην πηγαίνετε στη Συρία. Είναι αυτοκτονία. Είναι θάνατος”.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πρώην όμηρος της Χαμάς: «Ξέρεις πόσα σώματα είδα; Ξέρεις πόση βία δέχτηκα;» (βίντεο)

«Άδειασαν» τον Μπορέλ οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ και συνεχίζουν τον διάλογο με το Ισραήλ

Το Ισραήλ αποκλείει την Τουρκία ως μεσολαβητή για οποιαδήποτε συμφωνία ομηρίας – Στην Άγκυρα μέλη της Χαμάς

Ο Νίκος Δένδιας με τους συμμάχους μας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ο Νταβούτογλου θέλει η Τουρκία «να τα βρει» με τους Κούρδους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr