Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Λιβύη, Τζιχαντιστές,
Το Ισλαμικό Κράτος επιχείρησε να επιτεθεί από τη Μεσόγειο Θάλασσα στην πόλη Ζουεϊτίνα της Λιβύης, η οποία είναι σημαντικός λιμένας εξαγωγής πετρελαίου, αν και οι Λίβυοι φρουροί απέκρουσαν τελικά την επίθεση.
“Την Κυριακή το βράδυ οι φρουροί εντόπισαν τρεις βάρκες που προσπαθούσαν να εισέλθουν στο λιμάνι της Ζουεϊτίνα”, είπε ο Αλί Αλ Χασί, εκπρόσωπος της φρουράς που υπερασπίζεται τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας.
“Αμέσως άνοιξαν πυρ και χτύπησαν τη μία από τις βάρκες, ενώ οι άλλες δύο ανέκρουσαν πρύμναν. Λίγο μετά επέστρεψαν για να ρυμουλκήσουν το σκάφος τους που είχε χτυπηθεί”, είπε ο ίδιος.
“Λέμε ότι ήταν το Ισλαμικό Κράτος επειδή είχαμε πληροφορίες ότι οι τζιχαντιστές θα επιχειρούσαν να εισέλθουν στη Ζουεϊτίνα μέσω θαλάσσης”.
Το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί τις τελευταίες εβδομάδες να επεκταθεί ανατολικά της Σύρτης, που είναι το προπύργιό του στη Λιβύη, για να θέσει υπό τον έλεγχό του τις πλούσιες πετρελαιοπηγές της χώρας.
Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την εξέγερση που ξέσπασε στη χώρα το 2011 ενάντια στον Μουαμάρ Καντάφι.
Το 2014 ισλαμιστές υποστηριζόμενοι από την Τουρκία και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους κατέλαβαν την πρωτεύουσα Τρίπολη και ανακήρυξαν δική τους κυβέρνηση.
Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας κατέφυγε ανατολικά, στο Τομπρούκ.
Τα Ηνωμένα Έθνη καταβάλλουν συνεχώς προσπάθειες για να πείσουν την κυβέρνηση να συγκυβερνήσει με τους ισλαμιστές πραξικοπηματίες και από κοινού να πολεμήσουν ενάντια στους τζιχαντιστές.
Η Λιβύη έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική, υπολογίζονται σε 48 δισ. βαρέλια.
Πριν η χώρα αποσταθερωποιηθεί το 2011 παρήγαγε περίπου 1,6 εκ. βαρέλια την ημέρα, αλλά σήμερα η παραγωγή της είναι περίπου στα 500.000.