Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Ανθρωπιστική Κρίση, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Νίκος Ξυδάκης, Ολλανδία, Πρόσφυγες, Τουρκία,
Την ανάγκη να ανταποκριθεί η Τουρκία στις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ για την προσφυγική κρίση, αναγνωρίζοντάς της ρόλο-κλειδί στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, επισήμαναν ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νίκος Ξυδάκης με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς.
Κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή τους στο ‘Αμστερνταμ, πρώτο σταθμό της ολιγοήμερης περιοδείας του ΑΝΥΠΕΞ σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Β. Σοφίας, ενημέρωσε για την προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την πίεση των πρωτοφανών προσφυγικών ροών, υπογραμμίζοντας πως η χώρα έχει ήδη ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στις όλο και αυξανόμενες ανάγκες και υποχρεώσεις που προκύπτουν.
Τόνισε μάλιστα ότι η χώρα εργάζεται εντατικά και θα επιτύχει να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους της, σημειώνοντας παράλληλα πως η Ελλάδα έχει δεχτεί λιγότερη βοήθεια απ’ αυτή που έχει ανάγκη και έχει ζητήσει για να αντιμετωπίσει την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση, και χαρακτήρισε ψευδείς τις φωνές που κατηγορούν τη χώρα πως δεν επιθυμεί τη βοήθεια της ΕΕ.
Επίσης, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ ανέδειξε τους γεωπολιτικούς λόγους που έχουν δημιουργήσει την προσφυγική κρίση και τόνισε τον ειρηνευτικό ρόλο που οφείλει να παίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη συριακή κρίση.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος αναγνώρισε τον κομβικό ρόλο της τρέχουσας ολλανδικής προεδρίας στην ΕΕ και την ιδιαίτερη σημασία των πρωτοβουλιών που αυτή θα αναλάβει.
Επιπλέον, έδωσε έμφαση στην ιδιαίτερη μορφολογία της Ελλάδας, τονίζοντας τη σημασία και τις ευθύνες της φύλαξης θαλασσίων συνόρων, μήκους χιλιάδων χιλιομέτρων.
Το κυβερνητικό στέλεχος υπενθύμισε πως η Ελλάδα έχει διασώσει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους στα θαλάσσια σύνορά της το 2015, τηρώντας τις επιταγές του διεθνούς δικαίου, τη συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες καθώς και τις ιδρυτικές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες αυτή έχει ενσωματωθεί.