Η επίθεση στην Κωνσταντινούπολη έχει δημιουργήσει πανικό στον Ερντογάν καθώς τα χαρακτηριστικά της διαφέρουν από άλλες επιθέσεις, ενώ αλαλούμ επικράτησε σε σχέση με την ταυτότητα του δράστη.
Η επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε δέκα τουρίστες και τραυμάτισε σοβαρά ακόμα τουλάχιστον δεκαπέντε, είχε αποκλειστικά ως στόχο τους ίδιους τους τουρίστες και δεν αποτελούσε ένα «τυφλό» χτύπημα.
Για πρώτη φορά μετά τα πολύνεκρα τυφλά χτυπήματα του Σουρούτς και της Άγκυρας οι τζιχαντιστές στοχεύουν μονάχα Ευρωπαίους μέσα στην καρδιά της Τουρκίας.
Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα χτυπήματα είχαν ως στόχο αποκλειστικά Κούρδους και αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων σε ολόκληρη τη γείτονα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς πολλοί κατηγόρησαν το βαθύ ισλαμικό παρακράτος για τα μακελειά.
Ωστόσο, το ίδιο το Ισλαμικό Κράτος σε αντίθεση με τις συνήθεις πρακτικές του, όπως στα χτυπήματα στο Παρίσι, μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη του χτυπήματος, παρά το γεγονός ότι για τα δεδομένα των τζιχαντιστών θα έπρεπε να θεωρείται «επιτυχία».
Σημειώνεται ότι ούτε στις περιπτώσεις του Σουρούτς και της Άγκυρας που οι επιθέσεις αποδόθηκαν σε τζιχαντιστές, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε τη σχετική ευθύνη επίσημα.
Αυτή τη φορά ωστόσο στόχος ήταν Γερμανοί τουρίστες και με το σημείο της επίθεσης να ενέχει έντονη σημειολογία, καθώς βρίσκονταν δίπλα στο σιντριβάνι του Κάιζερ Γουλιέλμου Β΄ και σε απόσταση αναπνοής από το Μπλε Τζαμί και την Αγιά Σοφιά, το πλέον τουριστικό μέρος της Κωνσταντινούπολης και ενδεχομένως ολόκληρης της χώρας.
Επιπλέον, οι τουρκικές Αρχές μία ώρα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα επέβαλαν απαγόρευση μετάδοσης ειδήσεων από το σημείο στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, κόβοντας ουσιαστικά την ενημέρωση και στα διεθνή πρακτορεία.
Εν τω μεταξύ προβληματισμό έχουν προκαλέσει οι συγκεχυμένες πληροφορίες από την ίδια την τουρκική ηγεσία για την ταυτότητα του δράστη. Από τα πλέον επίσημα χείλη ανακοινώθηκε ότι ο δράστης ταυτοποιήθηκε από τα μέλη του που είχαν διασκορπιστεί μετά την έκρηξη του γιλέκου αυτοκτονίας. Αν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για Σύρο βομβιστή αυτοκτονίας γεννημένο το 1988, λίγο αργότερα νεότερα στοιχεία που επικαλέστηκε η τουρκική εφημερίδα Ηurriyet ανέφεραν ότι ο δράστης είναι ο 28χρονος Ναμπίλ Φαντλί, με καταγωγή από τη Σαουδική Αραβία.
Έπειτα από τις έρευνες για τις διασυνδέσεις του με τρομοκρατικές οργανώσεις και όπως επισημαίνει το πρωθυπουργικό γραφείο της Τουρκίας, διαπιστώθηκε πως ο βομβιστής ήταν τζιχαντιστής στο Ισλαμικό Κράτος. Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς, δήλωσε πως το όνομα του βομβιστή δε συγκαταλεγόταν στη λίστα με τους υπόπτους για τρομοκρατία. Παράλληλα, εξήγησε πως ο δράστης είχε εισέλθει πρόσφατα στη χώρα από τη Συρία.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης και με στόχο τουρίστες πραγματοποιήθηκε την ώρα που η Άγκυρα που βρίσκεται ουσιαστικά σε εμφύλιο με τους Κούρδους, δέχεται όλο και περισσότερες ασφυκτικές πιέσεις από την Ευρώπη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, με το καθεστώς Ερντογάν να μην έχει προβεί στην υλοποίηση καμίας εκ των δεσμεύσεών του και την ώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ρίξει όλο το βάρος για να κάμψει τις αντιδράσεις για την συνταγματική αναθεώρηση που επιχειρεί προκειμένου να συγκεντρώσει υπερεξουσίες στον θεσμό του Προέδρου και να καταστεί «σουλτάνος».
Ενδεικτική είναι η στάση που τήρησε ο Ερντογάν μετά το χτύπημα, ο οποίος τόνισε πως «η Τουρκία αποτελεί τον πρώτο στόχο όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων της περιοχής και η Τουρκία τις αντιμετωπίζει όλες ίσα, επιχειρώντας ουσιαστικά ένα άνοιγμα της βεντάλιας των ευθυνών και προς τους Κούρδους, με τους οποίους βρίσκεται σε ένοπλες συγκρούσεις στα νοτιοανατολικά της χώρας.