Διαβάστε σχετικά για Ισλάμ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τζιχαντιστές, Τουρκία,
Σχεδόν ο ένας στους δέκα Τούρκους δεν θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση το Ισλαμικό Κράτος και πάνω από το 5% συμφωνεί με τις ενέργειες των τζιχαντιστών, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν την ίδια ημέρα που ένας βομβιστής αυτοκτονίας, συριακής καταγωγής σύμφωνα με τις αρχές, εξαπέλυσε επίθεση στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 ανθρώπους.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση το Ισλαμικό Κράτος.
Η έρευνα αυτή, που τιτλοφορείται «Αποτύπωση των Κοινωνικών Τάσεων στην Τουρκία», έγινε τον Νοέμβριο από ένα ινστιτούτο που εδρεύει στην Άγκυρα με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.500 ανθρώπων απ’ όλη τη χώρα.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, το 9,3% είπε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και το 5,4% ότι στηρίζει τη δράση του. Σχεδόν οι δύο στους δέκα (ποσοστό 21%) απάντησαν ότι το ΙΚ εκπροσωπεί το Ισλάμ ενώ το 8,9% πιστεύει ότι η οργάνωση αποτελεί «χώρα» ή «κράτος».
Ωστόσο, ο φόβος της τρομοκρατίας, τόσο γενικά όσο και συγκεκριμένα από το ΙΚ και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) κυριαρχεί στον κατάλογο με τα ζητήματα που ανησυχούν περισσότερο τους Τούρκους πολίτες.
«Έχουμε εδώ δύο αντικρουόμενες θέσεις», είπε ο Σουλεϊμάν Οζερέν, ο πρόεδρος του ινστιτούτου «Παγκόσμια Πολιτική και Στρατηγική», μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς. «Όμως ο υψηλός αριθμός των ανθρώπων που στηρίζουν τις ενέργειες του ΙΚ θα πρέπει να μας ανησυχήσει. Μας λέει επίσης ότι η πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης θα πρέπει να αποτελέσει τη βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Από τη στιγμή που ριζοσπαστικοποιηθεί κάποιος είναι πολύ δύσκολο να αποριζοσπαστικοποιηθεί», εξήγησε.
Η έρευνα αυτή αφορούσε ευρεία γκάμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της πρόθεσης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τροποποιήσει το Σύνταγμα για να δώσει μεγαλύτερες εξουσίες στον πρόεδρο. Περίπου ένας στους δύο είπε ότι στηρίζει το σημερινό κοινοβουλευτικό σύστημα ενώ το 28,6% θα προτιμούσε ένα προεδρικό σύστημα. Όμως το 22% απάντησε ότι δεν έχει άποψη ή δεν θέλει να απαντήσει στο ερώτημα αυτό.