Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Αρμενία, Ιράκ, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Λιβύη, Μέση Ανατολή, Ναγκόρνο Καραμπάχ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ρωσία, Τζιχαντιστές, Τουρκία,
Μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού η Τουρκία έχασε την πολιτική και διπλωματική επιρροή στη Μέση Ανατολή και τώρα είναι στα πρόθυρα να χάσει και την Κεντρική Ασία.
Η Τουρκία οδηγεί βήμα προς βήμα τον εαυτό της σε απομόνωση στην ευρύτερη περιοχή.
Μετά την επιδείνωση των σχέσεων της με τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, έχασε την οικονομική, πολιτική και διπλωματική της επιρροή και τώρα θα χάσει και την Κεντρική Ασία με τα γεγονότα στη Συρία και την κατάρριψη του Ρωσικού μαχητικού.
Μερικές χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) που προέκυψε μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, επίσης αρχίζουν να κρατούν αποστάσεις από την Άγκυρα.
Στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, η ΚΑΚ ζήτησε από την Τουρκία να απολογηθεί στη Μόσχα.
Η υποστήριξη στη Ρωσία από τις Τουρκικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, που έλαβαν δισεκατομμύρια υποστήριξης από την Άγκυρα, συγκλόνισε την Τουρκία.
Οι κυρώσεις από τη Μόσχα έχουν διαταράξει σοβαρά τις Τουρκικές εξαγωγές προς τις χώρες αυτές. Η διαδρομή transit μέσω Κασπίας προς Αζερμπαϊτζάν δεν μπορεί να υποστηρίξει τις εξαγωγές της προς την Κεντρική Ασία.
Εν μέσω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και την επανάληψη της κρίσης του Ναγκόρνο – Καραμπάχ, το Αζερμπαϊτζάν δεν μπορεί να θεωρηθεί πλέον ως αξιόπιστον εταίρος της Τουρκίας.
Επιπλέον η Άγκυρα φοβάται την ανάπτυξη των ρωσικών όπλων στην Κασπία.
Η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Αρμενίας, η ομαλοποίηση των σχέσεων Μόσχας και Γεωργίας και η σύγκρουση Ναγκόρνο – Καραμπάχ και Τουρκίας, εμποδίζουν την Άγκυρα στην πρόσβαση της περιοχής του Καυκάσου.
Επιπλέον, η Ευρασιατική Ένωση αρνήθηκε να υπογράψει μια συμφωνία ζώνης ελευθέρου εμπορίου με την Άγκυρα και σχεδιάζει να το κάνει με το Ιράν αντί αυτής.
Κατόπιν όλων αυτών, η Άγκυρα χάνει όλο και πιο πολύ την επιρροή της στην Κεντρική Ασία μετά την απώλεια της επιρροής της στη Μέση Ανατολή…