Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τύμπανα πολέμου στην Κορεατική χερσόνησο

Τύμπανα πολέμου στην Κορεατική χερσόνησο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα ξαναρχίσει την προπαγανδιστική της εκστρατεία στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, όπως είχε κάνει και τον περασμένο Αύγουστο, προκαλώντας τότε απειλές για στρατιωτικά αντίποινα από την Πιονγκγιάνγκ.

Η απόφαση να τεθούν ξανά σε λειτουργία τα ισχυρά μεγάφωνα, που βρίσκονται στη νοτιοκορεατική πλευρά της έντονα στρατιωτικοποιημένης μεθορίου μεταξύ των δύο χωρών, ελήφθη μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ ότι προχώρησε σε μια τέταρτη πυρηνική δοκιμή, δήλωσε εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής προεδρίας.

“Η τέταρτη πυρηνική δοκιμή του Βορρά συνιστά κατάφορη παραβίαση των διεθνών της δεσμεύσεων (…) και μια σοβαρή παραβίαση της συμφωνίας της 25ης Αυγούστου” μεταξύ της Νότιας και της Βόρειας Κορέας, πρόσθεσε.

Η βορειοκορεατική ατομική δοκιμή φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τον ρόλο της Κίνας, αλλά δεν αναμένεται ότι ο μοναδικός σύμμαχος της ανεξέλεγκτης Πιονγκγιάνγκ, κυριευμένος από την έμμονη αγωνία μίας κατάρρευσης της Βόρειας Κορέας, θα πεισθεί να εγκαταλείψει την παραδοσιακή πολιτική της.

Αιφνιδιασμένη, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, και σίγουρα εξοργισμένη έως και ταπεινωμένη, η Κίνα συγκρατήθηκε και, όπως και στις προηγούμενες δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ, περιορίσθηκε να εκφράσει την “κατηγορηματική αντίθεσή” της και να καλέσει τη Βόρεια Κορέα να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Θεωρείται βέβαιο ότι το Πεκίνο θα συμμετάσχει στις διεθνείς κυρώσεις που θα αποφασισθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να ενισχύσουν τα υπάρχοντα μέτρα που δεν έχουν καθόλου επηρεάσει τη στάση της Πιονγκγιάνγκ εδώ και 10 χρόνια, ενώ αναμένεται να εντείνουν τη δυσχερή θέση της Κίνας.

Χωρίς την υποστήριξη της Κίνας…

Χωρίς την Κίνα, που τροφοδοτεί, μεταξύ άλλων με πετρέλαιο και τρόφιμα, τη Βόρεια Κορέα, ο πληθυσμός της θα βρισκόταν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, σύμφωνα με τις μελέτες. Ενα αυστηρότερο καθεστώς κυρώσεων, στο οποίο η Κίνα έχει μέχρι σήμερα αντισταθεί, θα ανάγκαζε το Πεκίνο να αυξήσει την υποστήριξή του για να αποφευχθεί μία οξεία κρίση στη Βόρεια Κορέα, την αποφυγή της οποίας θέλει πάση θυσία το Πεκίνο.

Στο μεταξύ, οι προοπτικές αναθέρμανσης των σχέσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και την Πιονγκγιάνγκ φαίνεται ότι απομακρύνονται. Τον Δεκέμβριο, κυκλοφόρησαν επίμονες φήμες για επικείμενη επίσκεψη στην Κίνα του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν, ο οποίος , αντίθετα με τον πατέρα και τον παππού του, δεν έχει επισκεφθεί εδώ και τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία τον μοναδικό του σύμμαχο.

Η αποστολή του επίσημου βορειοκορεατικού γυναικείου συγκροτήματος ποπ των Μορανμπόνγκ, το οποίο επρόκειτο να δώσει την πρώτη συναυλία ενώπιον κινέζων αξιωματούχων, είχε θεωρηθεί ως θετικό προμήνυμα. Ωστόσο, η αιφνιδιαστική ματαίωση της συναυλίας, χωρίς εξήγηση, μία απόφαση που στην βορειοκορεατική περίπτωση δεν μπορεί να προέρχεται παρά από την κορυφή του καθεστώτος, διέψευσε τις προσδοκίες για αναθέρμανση των σχέσεων.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, ο Κιμ Γιονγκ-Ουν υπέγραφε τη διαταγή για την πυρηνική δοκιμή. Περιφρούρηση του κορεατικού status quo Απρόβλεπτος νεαρός διάδοχος της μίας και μοναδικής κομμουνιστικής δυναστείας στον κόσμο, “ο Κιμ Γιονγκ-Ουν καλλιεργεί αναμφίβολα την εικόνα κάποιου που δεν έχει τίποτε να χάσει”, εκτιμά ο Γουάνγκ Ντονγκ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Πεκίνου.

Αψηφώντας τη διενή κοινότητα και κυρίως την Κίνα, η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στην πυρηνική δοκιμή, την προπαραμονή των γενεθλίων του ηγέτη της, προκαλώντας ανοικτά τον ΟΗΕ. Η Κίνα προμήθευσε τον περασμένο χρόνο με 23 εκατομμύρια τόννους δημητριακών και περισσότερους από 176.000 τόννους καυσίμων τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνειακών αρχών, όμως “η επιρροή της είναι όλο και πιο αποδυναμωμένη, με κυριότερο πρόβλημα το ότι η ηγεσία της Πιονγκγιάνγκ δεν ακούει. Είναι ξεροκέφαλη”, λέει ο κινέζος ειδικός επί των Διεθνών Σχέσεων Ζου Φενγκ, ο οποίος δεν αναμένει ότι η Κίνα θα μεταβάλει ριζικά τη στάση της.

Τα σχόλια του επίσημου κινεζικού Τύπου κινούνται σήμερα εντός των πλαισίων της μέχρι σήμερα επίσημης γραμμής, χωρίς να ζητείται η σκλήρυνση της στάσης του Πεκίνου.

Η πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ χαρακτηρίζεται “επικίνδυνη, ανεύθυνη και απερίσκεπτη” σε κύριο άρθρο της China Daily, στο οποίο επαναλαμβάνεται ότι μόνο οι διαπραγματεύσεις μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση. Μία στάση που επιβεβαιώνει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η Κίνα, λόγω της στενότητας των περιθωρίων διπλωματικών ελιγμών, σύμφωνα με τη Γιανμέι Σιέ, αναλύτρια του International Crisis Group.

Η Κίνα θα απευθύνει και πάλι εκκλήσεις για την επανάληψη των εξαμερών συνομιλιών, αλλά δεν τίθεται θέμα αναθεώρησης των θεμελιωδών αρχών της στρατηγικής της, σύμφωνα με την αναλύτρια. “Για το Πεκίνο, μία Βόρεια Κορέα εξοπλισμένη με πυρηνικό όπλο, είναι κάτι άβολο και ανησυχητικό.

Αλλά, ενδεχόμενη κατάρρευση του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ που θα οδηγήσει σε χαώδη κατάσταση στις πόρτες της και, εν δυνάμει, στην επανένωση της κορεατικής χερσονήσου, με την Ουάσινγκτον να επεκτείνει την επιρροή της μέχρι τα κινεζικά σύνορα, είναι μία τρομακτική προοπτική στα μάτια του Πεκίνου”.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Παραδοχή Ζελένσκι: Δεν μπορούμε να εκδιώξουμε τους Ρώσους από τις περιοχές που κατέχουν

«Εκατοντάδες» στρατιωτικοί της Βόρειας Κορέας έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας, λένε οι ΗΠΑ

Ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ήδη εδώ

Πυρηνικός Πόλεμος: «Τα υπόγεια καταφύγια δεν πρόκειται να προστατεύσουν τους ανθρώπους»

Ντάνι Ντάνον (Ισραήλ-ΟΗΕ): Η πτώση του Άσαντ μπορεί να δημιουργήσει νέες απειλές – Η UNRWA πρέπει να αντικατασταθεί

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr