Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση φαντάζει ολοένα και περισσότερο θελκτική στους Βρετανούς επιχειρηματίες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.
Αν και η εγκατάλειψη της μεγαλύτερης οικονομικής ζώνης του κόσμου – που μάλιστα απορροφά σχεδόν το ήμισυ των βρετανικών εξαγωγών – δεν μοιάζει καθόλου λογική από επιχειρηματική σκοπιά, παρά ταύτα οι ιδιοκτήτες μικρών και μεγάλων εταιρειών εμφανίζονται να διχάζονται και να δυσκολεύονται να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν στο επερχόμενο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε.
Πριν από τέσσερις δεκαετίες, το 1975, οι Βρετανοί ψήφισαν αποφασιστικά σε δημοψήφισμα για την παραμονή τους στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά.
Υπενθυμίζεται, ότι στις πρόσφατες εκλογές, ο επικεφαλής του Συντηρητικού κόμματος, David Cameron, επανεξελέγη πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων δεσμευόμενος ότι θα πραγματοποιήσει ένα αντίστοιχο δημοψήφισμα πριν το τέλος του 2017, έχοντας νωρίτερα διαπραγματευτεί καλύτερους όρους συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε.
Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Βρετανοί ψηφοφόροι είναι διχασμένοι επί του ζητήματος, με τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα – του «Ναι» και του «Όχι» – να εμφανίζονται σταθερά να διαφέρουν λίγο μεταξύ τους σε υποστήριξη.
Η αποχώρηση από την Ε.Ε. φαίνεται να έχει περισσότερους υποστηρικτές μεταξύ των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων, σε σύγκριση με τις μεγάλες, εισηγμένες επιχειρήσεις, κυρίως λόγω του γραφειοκρατικού φόρτου που φέρεται να τους επιβάλλει η Ε.Ε. στις εμπορικές τους σχέσεις.
Ακόμα και στο διεθνές χρηματο-οικονομικό κέντρο του City στο Λονδίνο – όπου η παραμονή στην Ε.Ε. συγκεντρώνει την πλειοψηφία – υπάρχει αξιόλογος αριθμός υποστηρικτών του «Όχι» στην Ε.Ε., λόγω των πολιτικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων τις οποίες δείχνει να αδυνατεί να βάλει σε τάξη η Ευρωπαϊκή Ένωση.