Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρωσία: Το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε με χημικά όπλα

Ρωσία: Το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε με χημικά όπλα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πιθανή θεωρεί η Μόσχα τη χρήση χημικών όπλων από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, όπως μετέδωσε την Τρίτη το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον Μιχαήλ Ουλιάνοφ, επικεφαλής του τμήματος μη εξάπλωσης και ελέγχου των εξοπλισμών στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ουλιάνοφ τόνισε ότι πρέπει να διεξαχθεί έρευνα για το ενδεχόμενο το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία να έχει προμηθευτεί υλικά παρασκευής του αερίου σαρίν μέσω Τουρκίας, επικαλούμενος στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα από Τούρκο κοινοβουλευτικό.

Έκθεση του ΟΗΕ παράλληλα κάνει λόγο για ενδείξεις ότι άνθρωποι στη Συρία εκτέθηκαν στο νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν ή σε μια ουσία που μοιάζει με αυτό και που εντόπισε η διερευνητική αποστολή της ομάδας ειδικών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Τα ευρήματα περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση για την Συρία του γενικού διευθυντή του ΟΑΧΟ, Αχμέτ Ουζουμτζού, την οποία ο γ.γ. το ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επισύναψε σε επιστολή που απέστειλε στο 15μελες Συμβούλιο Ασφαλείας στις 29 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Ουζουμτζού σημειώνει πως η διερευνητική αποστολή της ομάδας των ειδικών στη Συρία διερεύνησε τις καταγγελίες της συριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες, χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν σε 11 περιπτώσεις. Η έκθεση δεν διευκρινίζει πότε πραγματοποιήθηκαν οι φερόμενες επιθέσεις με το σαρίν, μια τοξική ουσία που είναι θανατηφόρα ακόμη και σε πολύ μικρές δόσεις.

«Σε μια περίπτωση, η ανάλυση κάποιων δειγμάτων αίματος υποδεικνύει ότι άτομα εκτέθηκαν σε κάποιο βαθμό στο σαρίν ή σε κάποια ουσία που μοιάζει με το σαρίν», υπογραμμίζει ο κ. Ουζουμτζού. «Η περαιτέρω διεξαγωγή έρευνας θα είναι απαραίτητη για να καθοριστεί πότε ή κάτω από ποιες συνθήκες μια τέτοια έκθεση μπορεί να συνέβη», προσθέτει.

Ο γενικός διευθυντής του διεθνή οργανισμού τονίζει ότι δεν είναι ξεκάθαρη η προέλευση του σαρίν ή της ουσίας που μοιάζει με αυτό, επισημαίνοντας ότι η ομάδα των ειδικών «δεν εντόπισε αποδεικτικά στοιχεία που θα διαλεύκαναν περισσότερο την ειδική φύση ή την προέλευση αυτής της έκθεσης στο αέριο».

Η Συρία υποτίθεται ότι έχει καταστρέψει όλο το χημικό της οπλοστάσιο στο πλαίσιο μιας αμερικανορωσικής συμφωνίας που είχε συναφθεί τον Σεπτέμβριο του 2013 και επικυρώθηκε με μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι όροι του Ισραήλ για κατάπαυση πυρός στον Λίβανο – Ο ρόλος της Ρωσίας, τι ζητά η Μόσχα

Ρωσία: Ποινή φυλάκισης 8 ετών σε 43χρονη που «ζήτησε τον θάνατο» του Πούτιν

Milliyet: Οι ΗΠΑ «πολιορκούν» την Τουρκία – Ερντογάν: «Η Χαμάς είναι η εμπροσθοφυλακή της Τουρκίας»

Η Τάλσι Γκάμπαρντ, που σιχαίνεται τον Ερντογάν, ανέλαβε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών

Πρόωρες εκλογές στην Ουκρανία Ιανουάριο ή Μάιο και αλλαγή ηγεσίας «βλέπει» ο Economist

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr