Διαβάστε σχετικά για Reuters, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιαπωνία, Κίνα, Νότια Σινική Θάλασσα - Θάλασσα της Νότιας Κίνας, Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος,
Η πρώτη προσγείωση κινεζικού αεροπλάνου σε τεχνητό νησί στην διαφιλονικούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, φέρνει τη απόλυτη σύγκρουση σε πλανητικό γεωπολιτικό επίπεδο, καθώς πρόκειται για περιοχή την οποία διεκδικούν επί ίσοις όροις, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ.
Η αυξημένη στρατιωτική παρουσία της Κίνας στην περιοχή θα οξύνει την αντιπαράθεση με τις δύο χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν την Νότια Θάλασσα για στρατιωτικές ασκήσεις.
Η Νότια Θάλασσα έχει κηρυχτεί ως ουδέτερη εδώ και δεκαετίες, παρόλα αυτά η Κίνα την διεκδικεί, με τους αναλυτές να φοβούνται πως αν λάβει τον έλεγχο της, δεν θα επιτρέψει την ελεύθερη πρόσβαση και διακίνηση που ισχύει αυτήν την στιγμή.
«Το πρωί της 10ης Δεκεμβρίου, δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 εισήλθαν χωρίς άδεια στον εναέριο χώρο των κινεζικών νήσων Νάνσα και των παρακείμενων χωρικών υδάτων», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Κίνας προ μηνός σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του, χρησιμοποιώντας το μανδαρίνικο όνομα των νησιών Σπάρτλι.
Η σημερινή εξέλιξη είναι το δεύτερο σοβαρότατο επεισόδιο μεταξύ των υπερδυνάμεων…
Το Πεκίνο διεκδικεί δικαιώματα κυριαρχίας σχεδόν στο σύνολο της Νότιας Σινικής Θάλασσας και διεξάγει μεγάλες επιχειρήσεις επιχωμάτωσης των νησιών, μετατρέποντας τους κοραλλιογενείς υφάλους σε λιμάνια, διαδρόμους προσγείωσης και διάφορες υποδομές.
Το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία και η Ταϊβάν έχουν διεκδικήσεις σε ένα μέρος της περιοχής, στο επίκεντρο έντονων εδαφικών διενέξεων με την Κίνα.
Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον θεωρεί τις κινεζικές κατασκευές και αξιώσεις ως απειλή στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας, σε μία από τις πιο στρατηγικές θαλάσσιες διαδρομές στον κόσμο.