Διαβάστε σχετικά για Αεροπλανοφόρα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κίνα, Νότια Σινική Θάλασσα - Θάλασσα της Νότιας Κίνας,
Το δεύτερο αεροπλανοφόρο των ένοπλων δυνάμεών της κατασκευάζει η Κίνα, όπως επιβεβαίωσε σήμερα Πέμπτη το υπουργείο Άμυνας, καθώς η ασιατική δύναμη ενισχύει διαρκώς τις στρατιωτικές της δυνατότητες εν μέσω αντιπαραθέσεων με πολλούς γείτονές της στη Νότια Σινική και την Ανατολική Σινική Θάλασσα.
Το υπό κατασκευή σκάφος θα έχει εκτόπισμα 50.000 τόνων και θα αποτελεί βάση για μαχητικά τύπου J-15 και άλλα ήδη αεροπλάνων.
Το μοντέλο του νέου σκάφους βασίζεται στα διδάγματα που έχει αποκομίσει το κινεζικό στράτευμα από τη χρήση του πρώτου αεροπλανοφόρου που απέκτησε η Κίνα, του Liaoning, το οποίο ναυπηγήθηκε πριν από περισσότερα από 25 χρόνια στη Σοβιετική Ένωση, ανακατασκευάστηκε εκτενώς και εν τέλει παραδόθηκε στο κινεζικό Ναυτικό το 2012.
Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Άμυνας, το νέο αεροπλανοφόρο θα χρησιμοποιεί συμβατικές πηγές ενέργειας, δηλαδή δεν θα είναι πυρηνοκίνητο.
Η Κίνα έχει ενισχύσει δραματικά τις αεροναυτικές δυνάμεις της κατά τα τελευταία χρόνια, τη στιγμή που οι ΗΠΑ επιχειρούν την στρατηγική «στροφή» (πίβοτ) του γεωστρατηγικού σχεδιασμού τους προς την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, προκειμένου να «συναντήσουν» την πρόκληση του ακμάζοντος ασιατικού γίγαντα.
Οι βλέψεις της Κίνας στα νερά που την περικλείουν και οι κινήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή του Ειρηνικού έχουν ήδη παράγει τα πρώτα μικρά διπλωματικά επεισόδια στις σχέσεις των δύο δυνάμεων.
Αιτία των έως τώρα τριβών είναι η στρατηγική της Κίνας να κατασκευάζει τεχνητά νησιά σε διαφιλονικούμενες περιοχές της Νότιας Σινικής Θάλασσας τις οποίες διεκδικούν πολλοί γείτονες της, μερικοί εκ των οποίων αποτελούν παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ.
Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της δεν δέχεται ότι τα εν λόγω τεχνητά νησιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον καθορισμό της κινεζικής ΑΟΖ στην περιοχή.