Οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου παρά τη δέσμευσή τους να περιορίσουν την κατασκοπεία μεταξύ των συμμάχων τους μετά το σκάνδαλο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal.
Ο Λευκός Οίκος δεν διέψευσε το άρθρο της εφημερίδας, που επικαλείται αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης τους οποίους δεν κατονομάζει, αλλά επέμεινε στις στενές του σχέσεις με το Ισραήλ. «Δεν διενεργούμε δραστηριότητες παρακολούθησης που έχουν στόχο το εξωτερικό εκτός αν υπάρχει ειδικό ενδιαφέρον και θεωρηθεί ότι έχει σχέση με την εθνική ασφάλεια. Αυτό ισχύει για τους απλούς πολίτες και για τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας. Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει επαναλάβει πάμπολλες φορές ότι η δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι ιερή και απαραβίαστη», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Όταν ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο στην Ιερουσαλήμ, το γραφείο του Νετανιάχου και ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών δεν θέλησαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.
Μετά τις αποκαλύψεις για την έκταση του προγράμματος παρακολούθησης της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών NSA πριν από δύο χρόνια, ο Ομπάμα είχε υποσχεθεί να περιορίσει την κατασκοπεία που είχε στόχο τους ηγέτες συμμαχικών χωρών.
Σύμφωνα με τη WSJ, ο Ομπάμα, ωστόσο, θεώρησε ότι υπήρχαν «επιτακτικοί λόγοι εθνικής ασφάλειας» που δικαιολογούσαν τη συνέχιση του προγράμματος παρακολούθησης ορισμένων ηγετών, μεταξύ τους ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να αποφάσισε να μην αφαιρέσει ή απενεργοποιήσει τις ηλεκτρονικές συσκευές που είχαν εμφυτευτεί για τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών στο εξωτερικό, καθώς θα ήταν δύσκολο να τεθούν σε λειτουργία σε περίπτωση ανάγκης.
Ο Ομπάμα φέρεται αντίθετα, σύμφωνα με την εφημερίδα, να ζήτησε τα συστήματα των τηλεφωνικών υποκλοπών των στενών συμμάχων να μην παρακολουθούνται συστηματικά από την NSA, ενώ άλλοι σύμμαχοι να τελούν υπό στενή παρακολούθηση των υπηρεσιών του.
«Να αποφασιστεί να μην παρακολουθείται πλέον ο Μπίμπι (υποκοριστικό του Νετανιάχου); Προφανώς δεν επρόκειτο να το κάνουμε αυτό», δήλωσε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος στη WSJ ζητώντας να μην κατονομαστεί.
Στην περίπτωση του Νετανιάχου, η Ουάσινγκτον φέρεται να ανησυχούσε για πιθανές προσπάθειες του Ισραήλ να παρακολουθεί από την πλευρά του τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Τον περασμένο Μάρτιο, το Ισραήλ είχε διαψεύσει πληροφορίες της WSJ, σύμφωνα με τις οποίες το εβραϊκό κράτος κατασκόπευε τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν τότε για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων.
Η Γαλλία είχε οργιστεί τον Ιούνιο με τις «απαράδεκτες» πρακτικές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες υπέκλεπταν επί χρόνια τις τηλεφωνικές συνομιλίες των προέδρων της Γαλλίας, σύμφωνα με το Wikileaks.
Υποκλοπές γίνονταν και στο κινητό τηλέφωνο της καγκελάριου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του πρώην τεχνικού της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν.