Χιλιάδες διαδηλωτές στην Πολωνία, κατέβηκαν και αυτή την εβδομάδα στους δρόμους σε περισσότερες από είκοσι πόλεις υψώνοντας πανό με συνθήματα όπως «Όχι στη δικτατορία» και «Κάτω τα χέρια από το συνταγματικό δικαστήριο».
Με αξιώσεις για περισσότερη δημοκρατία οι διαμαρτυρίες στρέφονται κατά της νέας συντηρητικής κυβέρνησης υπό το κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS). Η κρατική τηλεόραση της Πολωνίας εκτιμά ότι οι διαδηλωτές στο Πόζεν και το Ντάντσιγκ έφτασαν τις 4.000. Ακόμη και στο Βερολίνο, της Βρυξέλλες και το Λονδίνο έγιναν μικρές πορείες συμπαράστασης.
Η κεντρική διαδήλωση στην Βαρσοβία ωστόσο διακόπηκε μόλις δύο ώρες μετά την έναρξή της ύστερα από τηλεφώνημα αγνώστου για βόμβα. Προηγουμένως οι διαδηλωτές είχαν φωνάξει συνθήματα όπως «Θα υπερασπίσουμε τη δημοκρατία» και είχαν υψώσει πανό μπροστά στο Κοινοβούλιο.
Το κάλεσμα σε διαμαρτυρία ήλθε από την Επιτροπή για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση και την πρωθυπουργό Μπεάτα Σίντβο ότι επιχειρούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη δικαιοσύνη και τη δημόσια διοίκηση.
Το συντηρητικό κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης, που κυβερνά τη χώρα από τον Οκτώβριο του 2015, θέλησε αμέσως μετά την άνοδό του στην εξουσία να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στη χώρα, παραβιάζοντας ωστόσο σύμφωνα με του επικριτές του το σύνταγμα.
Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση εισηγήθηκε την Πέμπτη, μετά από έντονες συζητήσεις στο Κοινοβούλιο, την αναδιοργάνωση των συνταγματικών δικαστηρίων. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο οι αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας θα μπορούν να ληφθούν χωρίς την αναγκαία πλειοψηφία των δύο τρίτων.
Προειδοποιήσεις από τον Λεχ Βαλέσα
Οι εξελίξεις στην Πολωνία προβληματίζουν έντονα την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πόσο μάλλον αφού το κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης τηρεί κριτική στάση απέναντι στην προοπτική ένταξης της χώρας στην Ευρωζώνη. Ενώ όσον αφορά το προσφυγικό η νέα κυβέρνηση τονίζει ότι οι πρόσφυγες, και κυρίως οι μουσουλμάνοι, δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα.
Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα προειδοποίησε για το ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου, τονίζοντας πως οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να γίνονται με διαφάνεια και όχι να επιβάλλονται με «βίαιο τρόπο».
Ήδη το περασμένο Σαββατοκύριακο είχαν διαδηλώσει χιλιάδες πολίτες στους δρόμους της Βαρσοβίας. Ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο σκληροπυρηνικός ιδρυτής του κυβερνώντος κόμματος, είχε κατηγορήσει τότε τους διαδηλωτές για προδοσία της πατρίδας χαρακτηρίζοντάς τους «Πολωνούς του χειρίστου είδους».
Πηγή: dw.com