Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Λαθρεμπόριο Καυσίμων, Πετρέλαιο, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία,
Η Τουρκία είναι ένας “σούπερ αυτοκινητόδρομος” της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, εξαιτίας της θέσης της ως “διαδρόμου” έλευσης ξένων τζιχαντιστών και χρηματικής υποστήριξης, μέσω του λαθρεμπορίου πετρελαίου, προς την τρομοκρατική οργάνωση, λέει ο ερευνητής Μαξ Άμπραμς (Max Abrahms).
Ο Μαξ Άμπραμς είναι Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας, πανεπιστημιακός και μέλος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων. Τη δήλωση ότι η Τουρκία είναι ένας “υπεραυτοκινητόδρομος” προς το Ισλαμικό Κράτος την έκανε στο Sputnik.
“Ορισμένες φορές αποκαλώ την Τουρκία έναν υπεραυτοκινητόδρμο του Ισλαμικού Κράτους, επειδή ένα τόσο μεγάλο μέρος των ξένων τζιχαντιστών εισήλθαν μέσω αυτής. Όταν μιλάμε [γενικώς και αορίστως] για λαθρεμπόριο [των τζιχαντιστών], τρύπια σύνορα και από που διευκολύνεται το Ισλαμικό Κράτος, αυτό για το οποίο μιλάμε στην πραγματικότητα είναι πρωτίστως τα τουρκικά σύνορα [ακόμα κι εάν δεν τα κατονομάζουμε]”.
Ο Άμπραμς πρόσθεσε ότι παρά τη διπλωματική πίεση, τα θέματα με την Τουρκία δεν πρόκειται να στρώσουν. Η σύγκρουση με την Τουρκία θα μεγαλώσει επειδή η χώρα αυτή προσφέρει χρηματοδότηση στις “αντάρτικες” ομάδες και ταυτόχρονα δρα ενάντια στους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι είναι οι πρόμαχοι ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος σε αυτό το σημείο της Συρίας.
“Κατά κάποιο τρόπο αυτό [το παιχνίδι της Τουρκίας] είναι ακόμα πιο επικίνδυνο από το Ισλαμικό Κράτος, επειδή αυτές οι ομάδες [οι λεγόμενοι “μετριοπαθείς”] είναι απλά ελάχιστα πιο μετριοπαθείς από το Ισλαμικό Κράτος και έχουν υποστήριξη από χώρες όπως η Τουρκία, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία”, πρόσθεσε ο Άμπραμς.
Ο Άμπραμς εκτιμά ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη “ασημένια σφαίρα” για να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος [λογοπαίγνιο με την “ασημένια σφαίρα” που σύμφωνα με τους θρύλους σκοτώνει Βαμπίρ και Λυκανθρώπους], όπως το κόψιμο της χρηματοδότησης και υποστήριξης της οργάνωσης από το εξωτερικό, γιατί τότε θα στραφεί σε εσωτερικές πηγές για να καλύψει τις ανάγκες της”.