Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης, τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να λάβει μέτρα προκειμένου «να αποκλιμακωθεί η ένταση με το Ιράκ» και κυρίως να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα από την ιρακινή επικράτεια.
Κατά τη διάρκεια αυτής της επικοινωνίας, ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στην ανάγκη η Τουρκία να «σεβαστεί την εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ», σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.
Η ιρακινή κυβέρνηση ζήτησε την Τρίτη «την πλήρη απόσυρση» των τουρκικών δυνάμεων από τα εδάφη του Ιράκ.
Ο επικεφαλής του αμερικανικού Κράτους χαιρέτισε επιπλέον «τη συμβολή» της Τουρκίας στον στρατιωτικό συνασπισμό που μάχεται εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης σχετικά με «την εντατικοποίηση της συνεργασίας στο θέμα της Συρίας» επισημαίνοντας τις «κοινές προσπάθειες με στόχο την ενίσχυση της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης και την αύξηση της πίεσης προς το Ισλαμικό Κράτος, όπως επίσης τη συνέχιση των προσπαθειών με στόχο την επίτευξη μέσω διαπραγματεύσεων μιας λύσης στην κρίση».
Η κυβέρνηση της Τουρκίας κατηγόρησε αυτήν του Ιράκ την Παρασκευή ότι υπονόμευσε την παγκόσμια εκστρατεία εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος όταν κατήγγειλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε την Παρασκευή για να εξετάσει το ζήτημα κατόπιν αιτήματος του Ιράκ και ο υπουργός Εξωτερικών Ιμπραήμ Αλ Τζααφάρι ζήτησε να ψηφιστεί μια απόφαση που να απαιτεί από την Άγκυρα να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις της.
Ο Τζααφάρι επισήμανε ότι το αίτημα αυτό προς το Συμβούλιο είναι μια λύση της υστάτης προσφυγής.
Η Τουρκία ανέπτυξε περίπου 1.200 στρατιώτες στην περιοχή Μπασίκα του βόρειου Ιράκ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ισχυριζόμενη ότι τάχα θέλει να εκπαιδεύσει Ιρακινούς παραστρατιωτικούς προκειμένου να συμμετάσχουν στη μάχη εναντίον το Ισλαμικό Κράτος.
Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Χαλίτ Τσεβίκ, τόνισε ότι η ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων έχει παρεξηγηθεί και πρόσθεσε πως οι επιπλέον δυνάμεις στάλθηκαν στη βάση για να εγγυηθούν την ασφάλεια των εκπαιδευτών έναντι των ολοένα αυξανόμενων απειλών.
Ο ίδιος είπε ότι η Άγκυρα πιστεύει ότι έλαβε επαρκή μέτρα αποκλιμάκωσης της κατάστασης και θεωρεί ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί εκ νέου στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
«Εξαρχής, προσπαθήσαμε θα επιλύσουμε αυτό το ζήτημα διαμέσου διμερών επαφών. Διότι το να μεταφέρεται αυτό το θέμα σε διάφορους διεθνείς θεσμούς δεν θα υπηρετούσε κανέναν άλλο σκοπό πέρα από την υπονόμευση της αλληλεγγύης της διεθνούς κοινότητας [στον αγώνα] εναντίον του Ντάες», είπε ο Τσεβίκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, χρησιμοποιώντας το ακρώνυμο του Ισλαμικού Κράτους στα αραβικά.
Ο ίδιος επέμεινε ότι η Τουρκία ουδέποτε επιδίωξε ούτε θα επιδιώξει ποτέ να παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία του Ιράκ.
Με απλά λόγια, η ίδια Τουρκία που υποστήριξε και εξόπλισε το Ισλαμικό Κράτος, η ίδια Τουρκία που αγοράζει το κλεμμένο πετρέλαιο που λαθραία πουλά το Ισλαμικό Κράτος, η Τουρκία που εισέβαλε στο Ιράκ, κατηγορεί το Ιράκ ότι “υπονομεύει” την εκστρατεία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
Πόσο θράσος; Πόσο θράσος…