Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ιράκ, Ισλαμική Στρατιωτική Συμμαχία, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Σαουδική Αραβία, Συρία, Τζιχαντιστές,
Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός συνασπισμού 34 χωρών για να καταπολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος και άλλους τρομοκράτες.
“Η είδηση έχει προκαλέσει ανάμικτες αντιδράσεις μεταξύ των αναλυτών και εμπειρογνωμόνων σε όλο τον κόσμο. Δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι σε εποχές όπου η προσοχή της παγκόσμια κοινότητας είναι στραμμένη στη Συρία και το Ισλαμικό Κράτος, κάθε σχετική πρωτοβουλία ειδικά σε μεγάλη κλίμακα, συνοδεύεται από μια λεπτομερή ανάλυση για τι τι συνέπειες μπορεί να έχει” λέει ο Μαξίμ Αρτεμίεφ, δημοσιογράφος του περιοδιού Slon.
Για τον δημοσιογράφο είναι γελοίο το γεγονός ότι μια χώρα όπως η Σαουδική Αραβία δηλώνει ηγέτης της συμμαχίας κατά των τζιχαντιστών όταν στην ίδια τη χώρα ο “κατάλογος των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι εκτενής” και το ριζοσπαστικό Ισλάμ κηρύττεται ευρέως.
Σύμφωνα με τον ίδιο η αντιπαράθεση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισλαμικού Κράτους, συνιστά περισσότερο ένα “γεωπολιτικό καπρίτσιο” παρά μια θρησκευτική διαμάχη καθώς οι διαφορές τους είναι ανύπαρκτες σε ζητήματα πίστης.
Αυτό που δεν συγχωρεί το Ισλαμικό Κράτος στη Σαουδική Αραβία είναι πως παίρνει το μέρος των ΗΠΑ. “Η συμμαχία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ, που για πολλούς ήταν αφύσικη προέκυψε και ενισχύθηκε κατά τον Ψυχρό Πόλεμο” αναφέρει ο δημοσιογράφος.
Όσον αφορά το Ισραήλ οι θέσεις τους αποκλίνουν αν και αυτό δεν τους εμποδίζει να συνεργάζονται. Οι ΗΠΑ δεν έθεσαν ποτέ το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ η Σαουδική Αραβία προσέφερε χωρίς πρόβλημα το έδαφος της για την εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ το 1991.
“Ως εκ τούτου η καταδίωξη από μέρους της Σαουδικής Αραβίας τόσο της Αλ Κάιντα όσο και του Ισλαμικού Κράτους, δεν έχει να κάνει τόσο με ιδεολογικές διαφορές…” συμπληρώνει ο Αρτεμίεφ.
Ως εκ τούτου η ανακοίνωση με τυμπανοκρουσίες του συνασπισμού 34 χωρών κατά του Ισλαμικού Κράτους, είναι περισσότερο επικοινωνιακή, υποστηρίζει ο δημοσιογράφος.
Οι χώρες που συμμαχούν δεν έχουν κοινούς στόχους, συμφέροντα και υποχρεώσεις μεταξύ τους. Το Ριάντ δεν μπορεί να επηρεάσει αυτές τις χώρες αλλά και δεν το χρειάζεται, λέει ο δημοσιογράφος.
Στο πλαίσιο των αντιθέσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, Μόσχας και Άγκυρας, η Σαουδική Αραβία προσπαθεί απλώς να κάνει το παιχνίδι της προκειμένου να συμμετάσχει στην πρώτη κατηγορία διεθνούς πολιτικής, καταλήγει ο Αρτεμίεφ.