Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Καλιφόρνια, Τζιχαντιστές,
H Τασφίν Μαλίκ (Tashfeen Malik), η πακιστανή γυναίκα που συμμετείχε στο μακελειό με τους 14 νεκρούς την περασμένη Τετάρτη στο Σαν Μπερναντίνο στην Καλιφόρνια, έγραψε ένα μήνυμα στο Facebook όπου εξέφραζε την πίστη της στο Ισλαμικό κράτος που δρα στο Ιράκ και τη Συρία.
Την πληροφορία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το FBI σημειώνοντας πως το ζευγάρι των εκτελεστών οργανώθηκε στο Ισλαμικό Κράτος μέσω διαδικτύου.
Οι ερευνητές εξετάζουν όλο το υλικό που βρέθηκε στο σπίτι του συζύγου της, Σαίντ Φαρούκ (Syed Farrok), ο οποίος και συμμετείχε στο μακελειό. Η ανάλυση του υλικού είναι σημαντική για να γίνει γνωστή η αιτία που οδήγησε το ζευγάρι στο σχεδιασμό και την εκτέλεση των δολοφονιών εν ψυχρώ.
Αμφότεροι εμφανίστηκαν οπλισμένοι και ντυμένοι με στολές παραλλαγής. Μετά το μακελειό και οι δύο έπεσαν νεκροί από πυρά της αστυνομίας ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν.
Τις πρώτες ώρες μετά το περιστατικό που άφησε εκτός από 14 νεκρούς, ακόμη 21 σοβαρά τραυματίες, αρκετές ήταν οι ενδείξεις πως δεν επρόκειτο για ένα συνηθισμένο συμβάν.
Πρώτον το γεγονός ότι αφορούσε δύο άτομα και όχι ένα.
Δεύτερον ότι το ένα από τα δύο άτομα ήταν γυναίκα, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί σε ανάλογα περιστατικά στις ΗΠΑ.
Τέλος, ο βαθμός προετοιμασίας των εκτελεστών για την επίθεση και οι βόμβες που είχαν τοποθετήσει για να πυροδοτήσουν με τηλεχειρισμό αλλά δεν πρόλαβαν.
Από τους φίλους του ζευγαριού έγινε γνωστό πως ο Farook – Αμερικανός πολίτης 28 ετών – γνώρισε τη Malik μέσω διαδικτύου. Παντρεύτηκαν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού τους στη Σαουδική Αραβία και επέστρεψαν τον Ιούλιο του 2014 στις ΗΠΑ.
Η ανησυχία πως επρόκειτο για τζιχαντιστές, υπήρχε από την πρώτη στιγμή όμως όλα τα επίπεδα της έρευνας (αστυνομία, σερίφης και FBI) όσο και η πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ απέκλειαν αρχικά τα θρησκευτικά κίνητρα για να μην υπάρξει πανικός, κάτι που παρά ταύτα επιβεβαιώθηκε.