Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τριγμοί στο Βερολίνο: Μέρκελ και Ζέεχοφερ διαφωνούν ανοιχτά για το προσφυγικό

Τριγμοί στο Βερολίνο: Μέρκελ και Ζέεχοφερ διαφωνούν ανοιχτά για το προσφυγικό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δεν γεφυρώνονται οι αντιθέσεις στην κυβέρνηση της Γερμανίας σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, με τους Μέρκελ και να διαφωνούν ανοιχτά το βράδυ της Παρασκευής στο κομματικό συνέδριο των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, στο Μόναχο.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο συνέδριο του κυβερνητικού εταίρου της επανέλαβε ότι παραμένει κατηγορηματικά αντίθετη στον προσδιορισμό ενός ανωτάτου ορίου για τον αριθμό των προσφύγων που θα γίνονται δεκτοί στη Γερμανία. Ωστόσο ο επικεφαλής των Xριστιανοκοινωνιστών (CSU) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ, ο «μικρός» εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, έχει την ακριβώς αντίθετη άποψη.

Στο συνέδριο των Χριστιανοκοινωνιστών το βράδυ της Παρασκευής στο Μόναχο, Μέρκελ και Ζέεχοφερ εμφανίστηκαν μαζί στη σκηνή, αλλά η διαφωνία τους ήταν πιο εμφανής από ποτέ.

Μιλώντας πάντως στους περίπου 1.000 συνέδρους, η καγκελάριος θέλησε να επιδείξει κατανόηση, αναφέροντας κατ΄αρχήν ότι «θα μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων».

Την ίδια στιγμή ωστόσο, η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποιεί, ότι αυτός ο περιορισμός δεν θα γίνει με μονομερείς ενέργειες και εθνικές πρωτοβουλίες, αλλά με διεθνείς συμφωνίες, οι οποίες θα εστιάζουν στα αίτια της προσφυγικής κρίσης και επιπλέον θα βελτιώνουν τις συνθήκες υποδοχής και διαβίωσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Το συμπέρασμά της: «Με αυτήν την προσέγγιση- και σε αντίθεση με τους μονομερείς περιορισμούς στην υποδοχή προσφύγων- θα ανταποκριθούμε στα συμφέροντα όλων των πλευρών».

Η Βαυαρία επιμένει σε «όριο προσέλευσης»

Μετά το χλιαρό χειροκρότημα των συνέδρων για την καγκελάριο, ο Βαυαρός πρωθυπουργός Χορστ Ζεεχοφερ ξεσήκωσε το κοινό επαναλαμβάνοντας, ότι χρειάζεται συγκεκριμένο ανώτατο όριο στην προσέλευση προσφύγων.

Η Βαυαρία επιμένει σε μία πιο περιοριστική πολιτική, καθώς είναι η πρώτη περιφέρεια υποδοχής των προσφύγων που φτάνουν στη Γερμανία έχοντας διασχίσει τον αποκαλούμενο «βαλκανικό διάδρομο» μέσω Ελλάδας και Σερβίας. Επιμένει όμως και για έναν άλλο λόγο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της γερμανικής τηλεόρασης: φαίνεται ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για το αν οι νεοεισερχόμενοι στη Γερμανία θα καταφέρουν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

Μιλώντας στο συνέδριο του κόμματός του, ο Χορστ Ζεεχοφερ έθεσε το πρόβλημα χωρίς περιστροφές. «Όταν κάποιος έρχεται εδώ, θα προσαρμοστεί εκείνος σε μας και όχι το αντίθετο, για να το πούμε ξεκάθαρα…» δήλωσε ο Ζέεχοφερ εν μέσω χειροκροτημάτων.

Η Άνγκελα Μέρκελ κατανοεί το πρόβλημα, αλλά προσπαθεί να το επιλύσει μέσα από μία ευρύτερη οπτική γωνία. Μιλώντας στο συνέδριο των χριστιανοκοινωνιστών δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαι βαθιά πεπεισμένη, λέει η καγκελάριος, ότι μόνο αν ανταποκριθούμε σε αυτήν την πρόκληση του 21ου αιώνα, μόνο αν αντιτάξουμε τις δυνάμεις μας σε αυτήν την επίπτωση της παγκοσμιοποίησης, μόνο αν κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Η απομόνωση και η απραξία δεν είναι λύση στον 21ο αιώνα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) οι διαφωνίες των κυβερνητικών εταίρων παραμένουν και στις διαβουλεύσεις για την ψήφιση νέας νομοθεσίας περί ασύλου. Η προγραμματισμένη για το βράδυ της Κυριακής συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που επρόκειτο να ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό, αναβλήθηκε.

Αναζητείται τώρα λύση, η οποία θα περιέχει, μεταξύ άλλων, και έναν συμβιβασμό στο επίμαχο θέμα της οικογενειακής επανένωσης των προσφύγων. Μετά από πρόταση των επίσης συγκυβερνώντων σοσιαλδημοκρατών (SPD), οι περιορισμοί στην οικογενειακή επανένωση θα «περάσουν» μεν από τη γερμανική Βουλή, αλλά παράλληλα θα προβλέπονται και εξαιρέσεις για τα ανήλικα τέκνα των προσφύγων.

«Να γίνουν όλα τα hot spots μέσα στο 2015»

Στο προσφυγικό ζήτημα επανήλθε ο Χορστ Ζέεχοφερ το πρωί του Σαββάτου, μιλώντας στο συνέδριο της CSU. Υποστήριξε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια για να πείσει την κοινή γνώμη σχετικά με την επιβολή περιορισμών στην προσέλευση προσφύγων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ασφάλεια αρχίζει στα σύνορα». «Ανθρωπιά, ενσωμάτωση, αλλά και περιορισμός» είναι οι τρεις πυλώνες του κόμματός του για το προσφυγικό, ανέφερε ο Ζέεχοφερ.

Παράλληλα ζήτησε την ίδρυση των αποκαλούμενων hot spots για τους πρόσφυγες μέχρι το τέλος του 2015 σε Ελλάδα, Ιταλία και Βουλγαρία, ενώ τάχθηκε υπέρ της προσέγγισης με την Τουρκία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η προσπάθεια για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να οδηγήσει και σε πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Πηγή: dw.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία σε Κίνα: Αν επιβεβαιωθεί ότι παραδίδει drones στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα υπάρξουν συνέπειες

Μετανάστης αφαιρεί τα ρούχα και το στέμμα από άγαλμα της Παναγίας σε εκκλησία (βίντεο)

Σολτς: Η Γερμανία θα στείλει στην Ουκρανία ντρόουν, αλλά όχι πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

DW: Ύφεση και ακυβερνησία απειλούν Γαλλία και Γερμανία

Η Γερμανία στέλνει στην Ουκρανία 4.000 ντρόουν «Mini-Taurus»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr