Λίγες ώρες πριν από το την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα η Άνγκελα Μέρκελ επαναφέρει για ακόμη μία φορά το αίτημα του Βερολίνου για τις κοινές περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο, στον απόηχο του μακελειού στο Παρίσι από τζιχαντιστές. Η καγκελάριος ανακοίνωσε, επί της ουσίας, διμερή «συμφωνία» με τον τούρκο πρωθυπουργό, αφήνοντας εκτός κάδρου την Ελλάδα, η οποία σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος των μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Αιγαίου.
«Πρέπει να προχωρήσουμε σε μια διαδικασία “χέρι με χέρι” με την Τουρκία και την ΕΕ» των εξωτερικών συνόρων δήλωσε χαρακτηριστικά η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη σύνοδο των G20. Επεσήμανε μάλιστα πως για αυτό το θέμα είχε εντατικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.
«Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας έχει υποχρέωση να δώσει στους πρόσφυγες μια πατρίδα – ή μια προσωρινή πατρίδα – αλλά στην συζήτηση χθες, ήταν επίσης σημαντικό το ότι πρέπει να μετατρέψουμε, όπου είναι δυνατό, την παράνομη μετανάστευση σε νόμιμη.
Πρέπει να μετατρέψουμε, όπου είναι δυνατό την παράνομη μετανάστευση σε νόμιμη είπε η Μέρκελ και επεσήμανε:
“Αυτό που επιδιώκουμε τώρα στα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα και αυτός είναι και ο λόγος που γίνονται τώρα εντατικές συνομιλίες – χθες και πάλι μεταξύ εμού και του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Νταβούτογλου – για το πώς προχωρούμε με την φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων μέσω μιας ατζέντας ΕΕ – Τουρκίας για την μετανάστευση.”
Όπως εξήγησε, «αν θέλουμε να προχωρήσουμε, πρέπει να δώσουμε, όσο γίνεται, τέλος στην παράνομη μετανάστευση» και εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συζητήσει με την Τουρκία στο πλαίσιο της κατανομής των βαρών, για το ποια οικονομική βοήθεια μπορεί να δοθεί στην Τουρκία και ποιον αριθμό προσφύγων μπορεί κανείς να δεχθεί και κατόπιν να κατανείμει στην Ευρώπη. «Είναι όμως πολύ σημαντικό να μην έχουμε πλέον παράνομη μετανάστευση. Όσο έχουμε, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για περαιτέρω θέματα».
«Κεντρικό θέμα» για την κ. Μέρκελ, είναι «η προστασία των εξωτερικών συνόρων». Αυτό θα πρέπει να το συμφωνήσουμε «σε μια διαδικασία “χέρι με χέρι” με την Τουρκία και την ΕΕ, και σε αυτό το θέμα σίγουρα έχουμε μπροστά μας ακόμη πολλή συζήτηση εντός της ΕΕ. Πιστεύω όμως, ότι αυτός είναι ο δρόμος τον οποίο οφείλουμε στους πρόσφυγες, ότι αυτή είναι η μορφή της κατανομής των βαρών την οποία οφείλουμε και στην Τουρκία, στην άμεση γειτονιά μας, και ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να χειριστούμε ένα τέτοιο πρόβλημα», ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος.