Διαβάστε σχετικά για Αλ Χαντέρ, Αχράρ Αλ Σαμ, Ισλαμιστές, Κασέμ Σολεϊμανί, Συρία, Τζιχαντιστές, Χαλέπι,
Η στρατηγικής σημασίας πόλη Αλ Χαντέρ, στα νότια της επαρχίας του Χαλεπιού, απελευθερώθηκε από τον Συριακό Αραβικό Στρατό, όπως ονομάζονται οι κυβερνητικές δυνάμεις, με τη συνδρομή αεροπορικών επιδρομών.
Εκτός από τα κυβερνητικά στρατεύματα, στην επίθεση συμμετείχαν και σύμμαχοι της Δαμασκού από το Ιράν, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράκ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη, τον Λίβανο, όπως και παραστρατιωτικοί από τη Συριακή Δύναμη Εθνική Άμυνας, τη συριακή Χεζμπολάχ και από τις ταξιαρχίες του σοσιαλιστικού κόμματος Μπάαθ (σοσιαλισμός αραβικού τύπου).
Οι κυβερνητικές και φιλοκυβερνητικές δυνάμεις είχαν ξεκινήσει τη μάχη για την απελευθέρωση της πόλης από τις 10 Οκτωβρίου. Παράλληλα έθεσαν υπό τον έλεγχό τους πολλά χωριά, λόφους και υψώματα στη γύρω περιοχή.
Η στρατηγική σημασία της Αλ Χαντέρ έγκειται στο ότι ελέγχει τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Χαλέπι με τη Δαμασκό, ο οποίος είναι και η κύρια εμπορική οδός της βόρειας Συρίας.
Η πόλη και τα περίχωρά της τελούσαν από τον Δεκέμβριο του 2012 υπό την κατοχή των τζιχαντιστών της Αχράρ Αλ Σαμ, μιας ακόμα οργάνωσης “κλώνου” της Αλ Κάιντα.
Τη διοίκηση των κυβερνητικών και φιλοκυβερνητικών δυνάμεων έχει ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σολεϊμάνι, ο οποίος έγινε διάσημος παγκοσμίως όταν διοικούσε τις ιρακινές σιιτικές παραστρατιωτικές δυνάμεις ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να βγάλει και επινίκιο λόγο στους άνδρες του μετά την απελευθέρωση της πόλης, όπως βλέπετε και στη φωτογραφία.