Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκία: Τι δείχνουν οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές

Τουρκία: Τι δείχνουν οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δύο διαφορετικές απαντήσεις δίνουν στο ερώτημα “Κυβέρνηση συνασπισμού ή αυτοδύναμη κυβέρνηση;” οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία, λίγο πριν από τις εκλογές. Η εταιρεία ΚΟNDA προβλέπει ότι από το αποτέλεσμα θα προκύψει κυβέρνηση συνασπισμού ενώ η A&G προβλέπει ότι θα υπάρξει αυτοδυναμία.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Βατάν χωρίς να δίνει τα ποσοστά των κομμάτων αναφέρει ότι με βάση την έρευνα της KONDA ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι θα δώσουν διαφορετική ψήφο από ότι στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, ενώ η A&G ότι θα δώσουν διαφορετική ψήφο 2,5 εκατομμύρια. Με βάση και τις δύο δημοσκοπήσεις αυτό που χάνει είναι το ακροδεξιό κόμμα ΜΗΡ.

Η εφημερίδα σχολιάζει πως αν οι δύο νέες δημοσκοπήσεις συνδυαστούν τότε προκύπτει ότι το ΑΚΡ είναι πολύ κοντά στην αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) παραμένει στα ποσοστά του, ενώ το ΜΗΡ έχει μια πτώση χωρίς όμως να κινδυνεύει να μείνει έξω από τη βουλή. Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP επίσης διατηρεί τα ποσοστά του.

Η Βατάν εκτιμά επίσης ότι οι ψήφοι που έρχονται από το εξωτερικό και έχουν αυξηθεί ευνοούν πρώτα το ΑΚΡ και στη συνέχεια το MHP. Οι ψήφοι αυτοί θα συμβάλουν ώστε το ΑΚΡ να κερδίσει αυτοδυναμία.

Από την άλλη αναμένεται το ΗDP να κερδίσει περισσότερες έδρες στη Βουλή από ότι το ΜΗΡ και αυτό έχει μεγάλη πολιτική σημασία επειδή στην περίπτωση που σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ ΑΚΡ και CHP αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι το HDP.

Ρεκόρ συμμετοχής αναμένεται στις εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία

Παρόλο που αυτή τη φορά δεν υπάρχει κλίμα εκλογών στην Τουρκία, η συμμετοχή στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου της Κυριακής αναμένεται να σπάσει ρεκόρ και κάποιες εταιρείες ερευνών δεν αποκλείουν να φτάσει ακόμη και το 90%. Και ο λόγος είναι ότι το κλίμα είναι πολωμένο και οι ψηφοφόροι έντονα φορτισμένοι.
Η διαφορά με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είναι ότι τώρα αυτές οι εκλογές θεωρούνται πιο κρίσιμες γιατί θα κριθεί αν η Τουρκία θα έχει μονοκαμματική αυτοδύναμη κυβέρνηση ή μια εικόνα όπως εκείνης της 7ης Ιουνίου που απαιτεί σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ταυτόχρονα οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων και ημερών προκάλεσαν ένα κλίμα τρομοκρατίας περιορίζοντας ακόμη και την προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων. Λιγότερες προεκλογικές συγκεντρώσεις, λιγότερα προεκλογικά αυτοκίνητα, λιγότερες αφίσες και λιγότερες σημαίες. Αλλά και στους δρόμους ο κόσμος αποφεύγει να μιλά πολιτικά ή να αποκαλύπτει τις πολιτικές του πεποιθήσεις αντίθετα με τις ενθουσιώδεις συζητήσεις που υπήρχαν στο παρελθόν. Υπάρχει ακόμη διάχυτη στην ατμόσφαιρα η ανησυχία ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί κάτι πολύ αρνητικό. Η αντίληψη του τίποτα δεν αποκλείεται στην Τουρκία επανέρχεται και πάλι έπειτα από την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα αλλά και τις κινήσεις εναντίον των αντικυβερνητικών καναλιών τα οποία πρόσκεινται στον μεγάλο εχθρό του Τούρκου Προέδρου Φετουλάχ Γκιουλέν.

Πάντως τα τελευταία χρόνια η συμμετοχή στις εκλογές έχει αυξητική τάση:

3 Νοεμβρίου 2002 79,14%
22 Ιουλίου 2007 84%
12 Ιουνίου 2011 83,16%
7 Ιουνίου 2015 83.92%

Μάλιστα στις εκλογές της 7ης Ιουνίου το ποσοστό συμμετοχής θα ήταν ακόμη πιο ψηλό αν δεν συναθροιζόταν και εκείνο των ψηφοφόρων του εξωτερικού που έφτανε μόνο στο 32,5%. Χωρίς εκείνες τις ψήφους το ποσοστό συμμετοχής θα ήταν 86,43%. Αλλά στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου ακόμη και το ποσοστό των ψηφοφόρων του εξωτερικού έχει αυξηθεί. Η ψηφοφορία στο εξωτερικό έχει ολοκληρωθεί και οι σάκοι μεταφέρθηκαν στην Άγκυρα για να ανοίξουν το βράδυ της Κυριακής. Από το ένα εκατομμύριο 41 χιλιάδες που ψήφισαν στις 7 Ιουνίου για τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου ψήφισαν ένα εκατομμύριο 270 χιλιάδες. Η συμμετοχή έφτασε από 33% στο 44%.

Πάντως η εκτίμηση είναι ότι δεν βοηθά το ΑΚΡ η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής και κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι σε αυτό αποσκοπούσε και η πενθήμερη αργία που δόθηκε από πλευράς κυβέρνησης αυτές τις μέρες με αφορμή τόσο την εθνική επέτειο της χώρας στις 29 Οκτωβρίου όσο και τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. Η αργία ξεκίνησε από τις 28 Οκτωβρίου και συνεχίζεται μέχρι τις 2 Νοεμβρίου, την επομένη των εκλογών κι έτσι πολλοί θα προτιμήσουν να πάνε διακοπές παρά στις κάλπες. Το ερώτημα όμως είναι και τι θα κάνουν τα δύο εκατομμύρια φοιτητών την ημέρα των εκλογών, αν δηλαδή θα επιστρέψουν στις γενέτειρές τους για να ψηφίσουν ή όχι. Επίσης πολλοί Κούρδοι στην νοτιοανατολική Τουρκία οι οποίοι έφυγαν λόγω των συγκρούσεων από τις πόλεις τους δεν θα καταφέρουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Και οι δύο πλευρές στην Τουρκία, και η κυβερνητική αλλά και η αντιπολίτευση είναι σε ένταση. Και οι δύο αγωνίζονται με νύχια και με δόντια για την νίκη σε αυτές τις εκλογές. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χθες το βράδυ στην δεξίωση που έδωσε στο προεδρικό για την εθνική εορτή της Τουρκίας ενεπλάκη και πάλι στα κομματικά δηλώνοντας πως αν το έθνος δώσει την ευκαιρία για αυτοδυναμία ενός κόμματος και δεν επιτρέψει κυβέρνηση συνασπισμού, τότε θα συνεχιστεί η σταθερότητα. Οι δημοσκοπήσεις λένε ωστόσο ότι δεν θα υπάρξει διαφορετική εικόνα από εκείνη της 7ης Ιουνίου, ωστόσο οι συνθήκες στην Τουρκία δεν είναι κανονικές και οι δημοσκοπήσεις είναι εν γένει αναξιόπιστες.

Γι’ αυτές τις εκλογές λαμβάνονται έκτακτα μέτρα ασφαλείας, ιδιαίτερα στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων έπειτα από εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών σε 81 επαρχίες. Την ημέρα των εκλογών 255 χιλιάδες άντρες της αστυνομικής ασφάλειας και 130 χιλιάδες άντρες της στρατοχωροφυλακής θα αναλάβουν καθήκοντα. Η στρατοχωροφυλακή έχει αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας της ειδικά στις κουρδικές επαρχίες της Τουρκίας ενώ στις κρίσιμες περιοχές στάλθηκαν κομάντος και ειδικές δυνάμεις της στρατοχωροφυλακής. Σε κάποιες περιοχές σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν και τεθωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα.

Την Κυριακή η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 8.00 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 17.00 το απόγευμα. Ωστόσο στις πόλεις της ανατολικής Τουρκίας Γκιρεσούν, Σίβας, Καχραμάνμαράς και Γκαζιέντεπ οι ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7.00 και θα ολοκληρωθεί στις 16.00. Οι κάλπες όμως δεν θα ανοίξουν πριν τις 17.00 το απόγευμα.

Ψηφίζουν 54 εκατομμύρια 49 χιλιάδες πολίτες ενώ 26 κόμματα και 21 ανεξάρτητοι συμμετέχουν στις εκλογές.

Την ημέρα των εκλογών απαγορεύεται η πώληση και κατανάλωση αλκοόλ από τις 6.00 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα. Τα κέντρα διασκέδασης θα παραμείνουν κλειστά και στα εστιατόρια θα σερβίρεται μόνο φαγητό. Τα ραδιόφωνα και τα μέσα ενημέρωσης μέχρι τις 18.00 δεν θα έχουν σχόλια ή ειδήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα, ούτε και προβλέψεις. Από τις 18.00 μέχρι τις 21.00 θα επιτρέπεται η μετάδοση μόνο των ανακοινώσεων του Ανώτατου Συμβουλίου Εκλογών.
Μετά τις 21.00 θα επιτρέπεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αλλά στην περίπτωση που το επιτρέψει το Ανώτατο Συμβούλιο Εκλογής τότε θα μπορούν να μεταδοθούν και νωρίτερα.

Ο κίνδυνος νοθείας είναι μια μεγάλη συζήτηση. Ωστόσο όπως και στις προηγούμενες εκλογές θα λειτουργήσει ένας μη κυβερνητικός φορέας ο οποίος θα ελέγχει την κάθε ψήφο που βγαίνει από τις κάλπες. Πρόκειται για ένα φορέα που ξεκίνησε από τις Δημοτικές εκλογές του 2014 και συνέχισε στις προεδρικές του ίδιου έτους. Είναι δύο σύλλογοι παρατηρητών των εκλογών. Ο ένας ονομάζεται “Ψήφος και πάρα πέρα” και ο άλλος “Οι ψήφοι της Τουρκίας. Η εργασία τους στις τελευταίες εκλογές της 7ης Ιουνίου ήταν αποτελεσματική. Για τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου η οργάνωση “Ψήφος και παραπέρα” έχει συγκεντρώσει 50 χιλιάδες εθελοντές. Τα κόμματα επίσης ετοιμάζονται με δικούς τους εθελοντές στα εκλογικά τμήματα τα οποία είναι πάνω από 194 χιλιάδες αλλά και τα δικά τους ηλεκτρονικά συστήματα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Συρία τουρκικό λάφυρο! Η Τουρκία ορίζει ΑΟΖ με τη Συρία και «αναλαμβάνει» τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της

Οι Τούρκοι λένε ότι θα εξαλείψουν μαζί με τους συμμάχους τους τζιχαντιστές (HTS) και Τουρκμένους (SNA) τους Κούρδους (SDF) της Συρίας

Συμφώνησαν Φιντάν και Αλ Γκολάνι στη Δαμασκό: Δεν υπάρχει χώρος για Κούρδους στη Συρία – Το μήνυμα σε Ισραήλ

Έλον Μασκ: Παρεμβάσεις υπέρ ακροδεξιών κομμάτων σε Γερμανία και Βρετανία

Η Νίνα Κασιμάτη κατακεραυνώνει τους «αλληλέγγυους» που αποσιωπούν τον βρώμικο ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr