Ο Λευκός Οίκος δεν θα επιτρέψει την άμεση δημοσιοποίηση των μηνυμάτων που είχαν ανταλλάξει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον όσο η τελευταία ήταν υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Τα μηνύματα αυτά δεν αναμένεται να δημοσιοποιηθούν πριν ο Ομπάμα εγκαταλείψει την προεδρία, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας για τα Αρχεία του Προέδρου των ΗΠΑ. Ο αριθμός των μηνυμάτων αυτών δεν έχει αποκαλυφθεί. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο Ομπάμα και η Κλίντον—η οποία πλέον διεκδικεί το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, ώστε να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές και πιθανόν να τον διαδεχθεί στο αξίωμα το 2017—αντάλλασσαν μηνύματα «περιστασιακά» μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δημοσιοποιήσει όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Κλίντον την τετραετία που υπηρέτησε ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας (2009-2013), αφού ένας δημοσιογράφος του Vice News προσέφυγε εναντίον του αμερικανικού ΥΠΕΞ βάσει της νομοθεσίας για την ελευθερία της πληροφόρησης.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσιεύει τα μηνύματα αυτά σταδιακά. Εχθές ακόμη δημοσιεύθηκαν 4.400. Περιέχουν από αδιάφορες συνομιλίες για τον προγραμματισμό διαφόρων υποχρεώσεων της τότε υπουργού Εξωτερικών μέχρι πληροφορίες έχουν χαρακτηριστεί απόρρητες και θα μπορούσαν να πλήξουν την εθνική ασφάλεια.
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο δικαστής Έμετ Σάλιβαν θα δεχθεί την απόφαση αυτή της αμερικανικής κυβέρνησης, την οποία αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα The New York Times. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
Ο Ράιαν Τζέιμς, δικηγόρος που εκπροσωπεί το Vice News στην υπόθεση, δήλωσε ότι θα προσφύγει εναντίον κάθε προσπάθειας να μην δημοσιοποιηθούν ή να λογοκριθούν τα μηνύματα εάν παραβιάζουν τον νόμο για την ελευθερία της πληροφόρησης.
Η Κλίντον υπερασπιζόταν επί μήνες την απόφασή της να χρησιμοποιεί μόνο έναν προσωπικό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε έναν εξυπηρετητή στο σπίτι της στη Νέα Υόρκη, για τη δουλειά της ενόσω υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών, κάτι που ήλθε στο φως τον Μάρτιο. Παρέδωσε τα μηνύματα στο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στα τέλη της περασμένης χρονιάς.
Αν και παραμένει η επικρατέστερη υποψήφια μεταξύ των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών, οι μισοί και πλέον Αμερικανοί έχουν κρίνει σε μια σειρά πρόσφατων δημοσκοπήσεων ότι τη θεωρούν ανάξια εμπιστοσύνης, εν μέρει λόγω των αποκαλύψεων για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της.
Οι επικριτές της λένε ότι ο τρόπος που επέλεξε αποτελούσε μια προσπάθεια να παρακάμψει το νομικό πλαίσιο για τη διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση και ότι μπορεί να εξέθεσε διαβαθμισμένες πληροφορίες σε χάκερ—κατηγορίες που η Κλίντον απορρίπτει.
Το FBI έχει κατασχέσει τον εξυπηρετητή της και άλλο υλικό που χρησιμοποιούσε ενόσω ήταν υπουργός Εξωτερικών για να εξετάσει εάν υπήρξε κακή χρήση ευαίσθητων κρατικών πληροφοριών—αυτό αποτελεί ποινικό αδίκημα σε ορισμένες περιπτώσεις—ή εάν εκτέθηκαν κρατικά μυστικά.
Η Κλίντον επιμένει ότι δεν έστειλε ούτε έλαβε εν γνώσει της απόρρητες πληροφορίες διαμέσου του προσωπικού της λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ωστόσο εκατοντάδες μηνύματα που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ως τώρα περιέχουν διαβαθμισμένες πληροφορίες, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ πάντως σημειώνει ότι δεν γνωρίζει πόσες από τις πληροφορίες αυτές ήταν διαβαθμισμένες όταν τις έστειλε ή τις έλαβε.
Άλλα περίπου 270 μηνύματα που δημοσιοποιήθηκαν χθες περιέχουν διαβαθμισμένες πληροφορίες, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τουλάχιστον δύο περιέχουν διαβαθμισμένες πληροφορίες για στρατιωτικούς σχεδιασμούς και οπλικά συστήματα.
Πολλές από τις διαβαθμισμένες πληροφορίες στα μηνύματα της Κλίντον είναι στοιχεία που της έστελναν εμπιστευτικά στελέχη ξένων κυβερνήσεων. Οι κυβερνητικοί κανονισμοί αναφέρουν ρητά πως αυτού του είδους οι επικοινωνίες πρέπει να αντιμετωπίζονται ως διαβαθμισμένες. Η Κλίντον δεν έχει εξηγήσει γιατί η ίδια και το προσωπικό της δεν χειρίστηκαν τα μηνύματα αυτά ως όφειλαν