Τελεσίγραφο προς τη Λευκωσία είτε να υπογράψει μέχρι τον Μάρτιο συμφωνία επίλυσης του Κυπριακού είτε να αποδεχτεί το τετελεσμένο της κατοχής φαίνεται να προωθεί η Αγκυρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.
Διπλωματική πηγή από την Αγκυρα, ανέφερε στην εφημερίδα ότι «το Μάρτιο είτε θα υπογραφεί συμφωνία και η ελληνοκυπριακή διοίκηση θα πάει σε δημοψηφίσματα είτε, εάν το απορρίψει, η υφιστάμενη κατάσταση θα γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα ως μια λύση».
Η θέση αυτή διατυπώθηκε ως απάντηση στην Λευκωσία που ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία Ερντογάν-Μέρκελ για άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ΕΕ δεν έχει καμία ισχύ από τη στιγμή που ο κυπριακή πλευρά δεν αίρει το βέτο της για την επανεκκίνηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην ΕΕ.
Με αυτό το επιχείρημα, η διπλωματική πηγή που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα βλέπει να παρακάμπτεται το κυπριακό βέτο και να μην υπάρχουν εμπόδια στην υλοποίηση της συμφωνίας Μέρκελ-Ερντογάν, εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν συναινέσει σε μία λύση μέχρι τον Μάρτιο.
Η ίδια πηγή επισήμανε τη δήλωση της γερμανίδας καγκελαρίου ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να πείσει την ελληνοκυπριακή πλευρά ώστε να ανοίξουν σύντομα νέα διαπραγματευτικά κεφάλαια.
Η Hurriyet σημειώνει επίσης πως η Μέρκελ υποστήριξε την τουρκική θέση ότι σε περίπτωση που το Μάρτιο του 2016 οι ελληνοκύπριοι απορρίψουν τη λύση, η παρούσα κατάσταση στο νησί πρέπει να γίνει αποδεκτή ως οριστική από την ΕΕ. Η γερμανίδα καγκελάριος φέρεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να στήριξε τη θέση αυτή της Τουρκίας λέγοντας «έχετε δίκιο».
Παράλληλα, ο αρθρογράφος της Yeni Safak Αμπντουλκαντίρ Σελβί, υποστηρίζει πως κατά το ταξίδι του στη Ρωσία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του εκμυστηρεύτηκε κάτι ανάλογο: «Εάν μέχρι το Μάρτιο του 2016 ιδρυθεί η “συνεταιρική κυβέρνηση” τότε καλώς», αλλιώς η Τουρκία είναι αποφασισμένη να κλείσει αυτό το θέμα. Όπως φέρεται να είπε, οι ελληνοκύπριοι σκέφτονται ότι έχουν ένα δικό τους κράτος και προβληματίζονται εάν θα το μοιραστούν με τους Τούρκους. Από την άλλη, όπως ανέφερε, «οι Τούρκοι είναι υπέρ της λειτουργίας του δικαιώματος των εγγυήσεων και ανησυχούν μήπως με τον χρόνο οι ελληνοκύπριοι τους υποβαθμίσουν σε μειονότητα».
«Εάν αυτά τα εμπόδια δεν μπορούν να ξεπεραστούν και εάν δεν μπορεί να δημιουργηθεί το συνεταιρικό κράτος, η Τουρκία είναι υπέρ της έναρξης ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» και της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Δεν υπάρχει νόημα στην παράταση αυτής της υπόθεσης» φέρεται να είπε ο Ερντογάν στον Τούρκο δημοσιογράφο.