Για χρύσωμα του χαπιού κατηγορεί τους Ευρωπαίους η Τουρκία μετά από τα όσα συμφώνησαν σήμερα οι ηγέτες της Ε.Ε στη σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες.
Οι Ευρωπαίοι προσέφεραν στην Τουρκία σχεδόν τρία δισ. ευρώ ως χρηματοδότηση, απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Όλα σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια της Τουρκίας στη διαχείριση της κρίσης με τους πρόσφυγες.
Όχι, όμως και κοινές περιπολίες στο Αιγαίο με την Ελλάδα γεγονός που θα άλλαζε τις ισορροπίες μεταξύ των δύο χωρών, παρότι οι πιέσεις προς την Αθήνα να συναινέσει προς αυτή την κατεύθυνση υπήρξαν ασφυκτικές.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ, «το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στη διαδικασία για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να είναι αντικείμενο «πολιτικής δωροδοκίας» ενώ τόνισε πως τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί και πως οι συνομιλίες συνεχίζονται.
Η διαδικασία για την ένταξη στην ΕΕ χωρίζεται σε κεφάλαια, ωστόσο η αίτηση της Τουρκίας έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο τα τελευταία χρόνια λόγω των έντονων διαφορών σε θέματα όπως το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κατηγόρησε την Ευρώπη για το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν θέλει να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες εξαπολύοντας πυρά κατά Μέρκελ και της Επιτροπής που δίνει τα βραβεία Νόμπελ.
«Κάποιοι μιλούν και λένε πως εμείς θα δεχθούμε 30-40 χιλιάδες πρόσφυγες και τον δείχνουν για υποψήφιο για Νόμπελ.
»Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες.
»Αυτό όμως δεν προκαλεί το ενδιαφέρον κανενός.
»Και το Νόμπελ είναι πολιτικό. Όλοι ξέρετε πως τα Νόμπελ δίνονται κατά παραγγελία» είπε.
Επίσης, κατηγόρησε τους Ευρωπαίους για ανεντιμότητα σε σχέση με ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας λέγοντας ότι η Τουρκία έχει πετύχει πολλά περισσότερα από άλλες χώρες.
Με τη σειρά του και ο υπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου δήλωσε σήμερα πως το σχέδιο κοινής δράσης για τους μετανάστες που επεξεργάζεται η χώρα του με την Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να μην είναι παρά ένα σχέδιο και δεν έχει λάβει την τελική μορφή του, όμως η Άγκυρα έχει πει στους εταίρους της πως το να επικεντρώνονται σε μέτρα ασφαλείας είναι σφάλμα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε πως η εντύπωση ότι η Τουρκία θα κρατήσει πρόσφυγες στο έδαφός της με αντάλλαγμα κεφάλαια είναι εσφαλμένη και πως η Άγκυρα προωθεί την ιδέα για τη δημιουργία ασφαλών ζωνών ώστε να παραμένουν οι πρόσφυγες στις χώρες τους.
Ο Σινιρλίογλου πρόσθεσε πως το ποσό της οικονομικής βοήθειας που προτείνεται από τις Βρυξέλλες στην Άγκυρα στο πλαίσιο αυτού του «σχεδίου κοινής δράσης» είναι «απαράδεκτο».
Πάντως το θέμα αναμένεται να τεθεί ξανά επί τάπητος κατά την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Τουρκία την Κυριακή. Μια επίσκεψη που γίνεται μέσα σε κλίμα έντασης λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στα σύνορα με τη Συρία, των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων στην Άγκυρα, των χειρότερων στην ιστορία της χώρας και ενώ η χώρα οδεύει στις κάλπες.