Το νησί της Καραϊβικής Isla de Providencia ή Old Providence αποτελεί εκ πρώτης όψεως έναν επίγειο παράδεισο. Το ένοχο μυστικό του ωστόσο, και η σχέση του με μεγάλα καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών, το καθιστά ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον πλανήτη, καθώς… εξαφανίζει τους άνδρες.
Οι σχεδόν 6.000 κάτοικοι του νησιού που αποικήθηκε από Βρετανούς το 1692 και στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε ως άντρο των κουρσάρων, είναι ρασταφαριανοί. Διοικητικά υπάγεται στην Κολομβία, που είναι γνωστό τοις πάσει ότι αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και δή κοκαΐνης.
«Χάνουμε τους άντρες μας», εξομολογείται μια κάτοικος του νησιού στον δημοσιογράφο του BBC, Hernando Alvarez, ο οποίος τόλμησε το επίμαχο ρεπορτάζ.
Σύμφωνα με την έρευνα του Alvarez περισσότεροι από 800 άνδρες του νησιού είναι εξαφανισμένοι ή έχουν κλειστεί σε φυλακές αγνώστου τοποθεσίας. Με λίγα λόγια, εάν από τους 6.000 κατοίκους οι μισοί είναι άνδρες, σχεδόν ένας στους τρεις άνδρες του νησιού χάνεται.
Όλο το σκηνικό του τρόμου που έχει δημιουργηθεί βρίσκει τις πηγές του πίσω, στα χρόνια που οι έμποροι ναρκωτικών επιχείρησαν να «επιστρατεύσουν» τους ντόπιους ψαράδες στη διακίνηση της κοκαΐνης.
«Οι νησιώτες ξέρουν τον ωκεανό καλύτερα από τον καθένα και για αυτόν τον λόγο οι βαρόνοι τους πήραν για καπετάνιους στα πλοία που μετέφεραν τα ναρκωτικά», λέει ο δημοσιογράφος Amparo Ponton που έζησε στο νησί για 25 χρόνια και αναφέρει ότι αν καταφέρουν με επιτυχία να παραδώσουν ένα φορτίο στον προορισμό τους-το οποίο μπορεί να είναι οπουδήποτε από την Ονδούρα μέχρι τη Φλόριντα- κερδίζουν εκατοντάδες δολάρια.
Σε περίπτωση ωστόσο που οι Αρχές κάποιας χώρας τους συλλάβουν, τότε η καλύτερη επιλογή που έχουν είναι να πάνε φυλακή. Ειδάλλως, απλά εξαφανίζονται από το πρόσωπο της γης, όπως προσθέτει χαρακτηριστικά.
Εξίσου επικίνδυνη είναι η κατάσταση όταν προλαβαίνουν να πετάξουν τα δέματα των ναρκωτικών στη θάλασσα, κατά τη διάρκεια καταδίωξης εάν γίνουν αντιληπτοί από το Λιμενικό. Οι εξηγήσεις που καλούνται να δώσουν στους βαρόνους των καρτέλ πρέπει να είναι πολύ πειστικές και συνήθως όλοι τους είναι εξαιρετικά δύσπιστοι…
«Η θάλασσα είναι η οικονομία μας, δεν έχει σημασία εάν είναι νόμιμη ή παράνομη. Αυτό που έχει σημασία εδώ είναι να βγάζεις τα λεφτά σου χωρίς να έχεις κάνει κακό σε κάποιον άνθρωπο. Στην Κολομβία μπορεί να θεωρείται παράνομο, όμως για πολλούς από εμάς πρόκειται για το μοναδικό μας εισόδημα. Οπότε δεν το βλέπουμε σαν έγκλημα. Οι άνθρωποι λένε ότι είναι εύκολα λεφτά, όμως όχι – είναι τα πιο δύσκολα (λεφτά) που βγάζεις. Εάν ξυπνάς το πρωί ξέροντας ότι βάζεις την ζωή σου σε κίνδυνο, τότε δεν είναι εύκολο χρήμα», εξομολογείται ένας ντόπιος ρασταφαριανός στον δημοσιογράφο του BBC.
Δείτε φωτογραφίες και βίντεο