Η μητέρα του Βρετανού τζιχαντιστή Τόμας Έβανς (Thomas Evans), ο οποίος αφού εξισλαμίστηκε μετέβη το 2011 στη Σομαλία για να ενταχθεί στην τζιχαντιστική οργάνωση Αλ Σεμπάμπ, παρακλάδι της Αλ Κάιντα, και σκοτώθηκε τον Ιούνιο του 2015 σε αποτυχημένη επιδρομή σε στρατόπεδο στην Κένυα, μίλησε στους κυριακάτικους Times για τον γιο της.
Η ίδια περιέγραψε πώς το “ντροπαλό και ευγενικό αγόρι” της μετατράπηκε σε ένα τέρας που “δολοφονούσε χριστιανούς και πυρπολούσε εκκλησίες”.
Ο Τόμας, στη φωτογραφία αγκαλιά με το γατάκι, ήταν ένα σεμνό και ήσυχο αγόρι πριν μεταμορφωθεί σε τζιχαντιστής.
Ο Έβανς έγινε γνωστός στην Αφρική ως το “Λευκό Κτήνος” εξαιτίας της ασπλαχνίας του στο πεδίο της μάχης.
Η 57χρονη μητέρα του Σάλι εξομολογήθηκε ότι όταν πληροφορήθηκε τον θάνατό του ένιωσε συνάμα “συντετριμμένη αλλά και ανακουφισμένη” και δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι είναι βέβαιη πως ο γιος της “καίγεται στην κόλαση” για τα εγκλήματά του.
Η Σάλι περιέγραψε τον γιο της ως ένα λιγομίλητο και σκεπτικό αγόρι το οποίο την είχε διαβεβαιώσει, όταν ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια όταν ο Τόμας ήταν 13 ετών, ότι ποτέ δεν θα την εγκατέλειπε.
Όταν μπήκε στα 14 του χρόνια, η μητέρα του άρχισε να υποπτεύεται ότι κάτι άλλαζε στο παιδί της. Άφησε μακριά μαλλιά μέχρι τους ώμους, άκουγε χέβι μέταλ μουσική και άρχισε να πίνει αλκοόλ και τσιγαριλίκια με κάποιους συμμαθητές του.
Θεωρεί ότι η μετάλλαξή του σε τρομοκράτη τζιχαντιστή ξεκίνησε όταν γνώρισε κάποιους Ασιάτες στο γυμναστήριο, με τους οποίους και έγινε φίλος. Εκείνη την εποχή τα χάλασε και με τη φιλενάδα του, που είχαν μακροχρόνια σχέση, παρά το γεγονός ότι συνέχισε να την αγαπά.
Στη συνέχεια άλλαξε το όνομά του σε Αμπντούλ Χακίμ και άρχισε να λέει στη μητέρα του ότι δεν πρέπει να τρώνε φαγητό που δεν είναι “χαλάλ”, γιατί το μη “χαλάλ” είναι μολυσμένο.
Στα αραβικά «χαλάλ» σημαίνει το επιτρεπόμενο, το σύννομο, το κατάλληλο. Η διατροφή των μουσουλμάνων πρέπει να περιλαμβάνει μόνον είδη «χαλάλ». Οτιδήποτε δεν είναι «χαλάλ» για τους πιστούς μουσουλμάνους θεωρείται «ακάθαρτο».
Η Σάλι λέει: “Σεβάστηκα το δικαίωμά του να είναι μουσουλμάνος… Αλλά εκείνος έπαψε να σέβεται το δικαίωμά μου να είμαι κοσμική και συνεχώς έλεγε στον αδελφό του ότι θα καταλήξουμε και οι δύο στην κόλαση εκτός εάν εξισλαμιστούμε”.
Η μητέρα του Τόμας και ο αδελφός του Μάικλ είχαν επίσης μπερδευτεί από την αλλαγή του Τόμας. Από εκεί που συνεχώς χρησιμοποιούσε ρατσιστικές εκφράσεις κατά των μουσουλμάνων, είχε γίνει ο ίδιος μουσουλμάνος. “Στην πραγματικότητα πέρασε από το ένα άκρο στο άλλο”, είπε ο Μάικλ.
Ο Έβανς την πρώτη φορά που προσπάθησε να ταξιδέψει αεροπορικώς στην Κένυα τον σταμάτησε στο αεροδρόμιο η αντιτρομοκρατική. Αυτό συνέβη το 2011. Αλλά 4 μήνες μετά κατάφερε να πάρει μια πτήση για την Αίγυπτο. Τον Ιανουάριο του 2012 τηλεφώνησε στη μητέρα του να της πει ότι πλέον βρισκόταν στη Σομαλία.
Ο Τόμας ως γενειοφόρος τζιχαντιστής στη Σομαλία.
Σε ένα άλλο τηλεφώνημα, μετά από καιρό, είχε πει στη μητέρα του ότι είχε παντρευτεί ένα κορίτσι 13 ή 14 ετών, το οποίο δεν μίλαγε καθόλου αγγλικά.
“Έδωσε στην οικογένειά της μια ηλικιωμένη αγελάδα και έτσι την έκανε γυναίκα του. Τουλάχιστον να είναι ευτυχισμένος. Μακάρι να μπορούσα να πω το ίδιο και για εμένα, αλλά δεν μπορώ. Είμαι λυπημένη κατάκαρδα τόσο για εκείνον όσο και για το μικρό κορίτσι”, έγραφε η Σάλι Έβανς στο ημερολόγιό της την παραμονή Χριστουγέννων του 2012.
Σε ένα άλλο τηλεφώνημα, μητέρα και γιος τσακώθηκαν για την πολύνεκρη επίθεση της Αλ Σεμπάμπ σε ένα εμπορικό κέντρο της Κένυας, όπου 60 άμαχοι σκοτώθηκαν από τους τρομοκράτες.
Είχε τρομοκρατηθεί με την ιδέα ότι ο γιος της, το αγοράκι της που το θυμόταν να παίζει στην πίσω αυλή του σπιτιού της, ήταν εντάξει με την ιδέα να δολοφονούνται αθώοι άνθρωποι και παιδιά που είχαν βγει για ψώνια.
Τον Ιανουάριο του 2015 τής τηλεφώνησε η γυναίκα του γιου της, την λένε Σουδέα, και της ζήτησε χρήματα. Εκείνη αρνήθηκε να τους στείλει, επειδή δεν ήθελε να φανεί ότι χρηματοδοτούσε τρομοκράτες.
Στις 14 Ιουνίου έλαβε ένα τηλεφώνημα από ένα δημοσιογράφο, που τη ρώτησε εάν είχε ακούσει τις φήμες ότι ο γιος της είχε σκοτωθεί σε μάχη.
Ο αδελφός του Μάικλ έψαξε στο Twitter και βρήκε μια φωτογραφία του πτώματός του, μαζί με άλλους νεκρούς τρομοκράτες της Αλ Σεμπάμπ.
Αυτή είναι η φωτογραφία των νεκρών τζιχαντιστών της Αλ Σεμπάμπ μετά την αποτυχημένη επίθεσή τους σε στρατόπεδο στην Κένυα. Το πτώμα του Τόμας εύκολα διακρίνεται, είναι ο μόνος λευκός νεκρός. Από αυτή την εικόνα ο αδελφός του Μάικλ επιβεβαίωσε τον θάνατό του.
Από τότε η Σάλι έχει ακούσει αναρίθμητες ιστορίες για τις αγριότητες που έκανε ο γιος της ως τζιχαντιστής.
Ένας αυτόπτης μάρτυρας από την νοτιοανατολική Κένυα της περιέγραψε έναν “λευκό άνδρα” που έσφαξε έναν άνδρα με το μεγάλο μαχαίρι του, ενώ ένας άλλος της είπε ότι ο Τόμας αναζητούσε μη-μουσουλμάνους για να τους σφάξει.
Όταν η Σάλι τηλεφώνησε στη Σουδέα για να τη ρωτήσει πώς ήταν μετά τον θάνατο του Τόμας, εκείνη της απάντησε ότι ήταν “χαρούμενη, επειδή πέθανε ως μάρτυρας πολεμώντας για τα πιστεύω του”.
Σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη “δεξαμενή σκέψης” Quilliam, η Σάλι μιλώντας στους παρευρισκομένους είπε:
“Φανταστείτε να ανακαλύπτεται τον θάνατο του παιδιού σας στο Twitter και να αισθάνεστε συνάμα συντετριμμένη και ανακουφισμένη. Συντετριμμένη επειδή το παιδί που έφερες στον κόσμο σκοτώθηκε, αφού πρώτα του έκαναν πλύση εγκεφάλου. Αλλά και ανακουφισμένη, επειδή ο θάνατος του παιδιού σου σημαίνει ότι πλέον δεν θα μπορεί να κάνει κακό σε αθώους ανθρώπους”.