Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε σήμερα τη Ρωσία ότι θα χάσει πολλά αν καταστρέψει τη φιλία της με την Άγκυρα.
Ο Ερντογάν τόνισε επίσης, πως η Τουρκία δεν θα παραμείνει υπομονετική μπροστά στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.
«Μια επίθεση στην Τουρκία σημαίνει μια επίθεση στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μαζί με τον Bέλγο πρωθυπουργό.
«Η θετική σχέση μας με τη Ρωσία είναι γνωστή. Αλλά αν η Ρωσία χάσει μία φίλη σαν την Τουρκία, με την οποία συνεργάζεται σε πολλά θέματα, θα χάσει πολλά, και θα πρέπει να το ξέρει αυτό», είπε.
Σχέδιο δράσης για συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας στο προσφυγικό
«Παραγωγική» χαρακτήρισε τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το προσφυγικό ζήτημα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους, στις Βρυξέλλες, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του χθεσινού δείπνου που παρατέθηκε προς τιμήν του Τούρκου Προέδρου, οι πρόεδροι της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σιουλτς και της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασαν ένα «σχέδιο δράσης» για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.
Το σχέδιο δράσης αφορά τόσο στη στήριξη των προσφύγων και τη διαχείριση της μετανάστευσης, όσο και στην αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης στη Συρία και το Ιράκ.
Σύμφωνα με τον Μ. Σχοινά, στη χθεσινή συνάντηση υπήρξε «συμφωνία επί της αρχής» να εργαστούν όλες οι πλευρές στη βάση αυτού του σχεδίου. Προς τον σκοπό αυτό, υψηλόβαθμα στελέχη της Επιτροπής βρίσκονται στην Τουρκία, ενώ οι αρμόδιοι Ευρωπαίοι επίτροποι έχουν τακτική επικοινωνία με τους Τούρκους υπουργούς, προσέθεσε ο ίδιος.
Ο σκοπός της συνάντησης των υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων με τον Τούρκο Πρόεδρο ήταν η επίτευξη μιας συμφωνίας -ενός «συμβολαίου αμοιβαίας εμπιστοσύνης» μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας στο προσφυγικό και πράγματι χθες δόθηκε η ώθηση να γίνουν περισσότερα σε αυτό το ζήτημα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Όσον αφορά το αίτημα της Τουρκίας για ελεύθερη είσοδο Τούρκων πολιτών στην ΕΕ (κατάργηση της βίζας), ο εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες από τουρκικής πλευράς για να ικανοποιηθούν τα αναγκαία κριτήρια και ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο σχέδιο δράσης που παρουσιάστηκε χθες στον Τούρκο Πρόεδρο.
Σχετικά, τέλος, με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, οι οποίες έχουν παγώσει, ο Μ. Σχοινάς παρέπεμψε στη δήλωση του Ζ.Κ.Γιούνκερ. Είναι ανάγκη, τόνισε, η ΕΕ να διευρύνει και να εμβαθύνει τις διαπραγματεύσεις της με την Τουρκία, υπό το πρίσμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Παράλληλα, προσέθεσε ότι ζητήματα όπως η ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία κ.ά, εξακολουθούν να εγείρουν ανησυχίες για την Επιτροπή, όμως όλα αυτά εξετάζονται στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.